Organisatie Veenhoop Festival zou vooruitlopen op besluit gemeente

Dat feestboten en pontons dit jaar niet meer zijn toegestaan op het Veenhoop Festival op De Veenhoop maakt veel reacties los. De organisatie van het festival maakte deze maatregel woensdag bekend. Het verbod zal ook gelden voor bouwwerken op de camping, zoals dakterrassen, voor open vuur en het afsteken van vuurwerk. Ook uit de politiek komt er nu reactie.
© Omrop Fryslân, Rob Dijkstra
"Ik heb begrepen dat de organisatie zelf vooruitloopt op de beslissing van de gemeente", zegt Aant Jelle Soepboer van FNP Noardeast-Fryslân. "Waar de beslissing ook is gevallen, ik ben er nog steeds niet blij mee dat iets belangrijks hiermee verdwijnt."

'Normaal' campingreglement

De gasten zouden zich aan een 'normaal' campingreglement moeten houden. "Als er iets niet een gewone camping was, dan was het De Veenhoop. Ik zou het zonde vinden als De Veenhoop een gewone camping wordt."
"Dit is een besluit dat grotendeels bij de festivalorganisatie vandaan komt. De organisatie zegt dat de overlast zo groot is, dat ze geen andere keuze had. Ze zijn er eigenlijk wel blij mee, begreep ik tussen de regels door, want het was voor hen ook een stuk overlast", vervolgt Soepboer.
Aant Jelle Soepboer over de feestboten
Het zou voornamelijk gaan om pontons die groter zijn dan twaalf meter, met waterkanonnen aan boord en harde muziek. "Dat stukje verantwoordelijkheid moeten we zelf dragen. Ik heb het idee dat het een hele kleine minderheid is, die het voor een hele grote meerderheid heeft verknald. Maar moet je dan zo rigoureus zijn en alles verbieden?"

Afvragen of dit de bedoeling is

Soepboer zijn vraag is of er genoeg aan is gedaan. Is er nog gekeken naar andere oplossingen? "Als alles eraan is gedaan, dan is het erg zonde. Dan moeten de mensen die hier persoonlijk verantwoordelijk voor zijn, zich afvragen of dit de bedoeling is."
Hij twijfelt niet aan de organisatie. "Ik geloof dat als de organisatie zegt dat ze er alles aan heeft gedaan, ze er dan ook alles aan heeft gedaan. Zover ik weet, is het een goedlopende organisatie en ik denk dat het een beslissing is waar goed over is nagedacht. Maar ik vind het zonde, want het Veenhoop Festival is meer dan een gewoon festival en blijft hopelijk meer dan gewoon een festival."