MindUp ongerust vanwege bezuinigingen gemeente Leeuwarden

GGZ-instelling MindUp is ongerust over de bezuinigingen van de gemeente Leeuwarden op het sociaal domein. Hun cliënten zijn kwetsbaar. Ze hebben nu vertrouwde hulp in een bekende omgeving. In de toekomstplannen is het de bedoeling dat de cliënten voortaan zorg krijgen in bijvoorbeeld een dorpshuis of wijkgebouw. Dat is goedkoper omdat die vorm van zorg veel goedkoper is.
Mind-Up

Gemeente wil zorgtaken uitvoeren in dorpshuis

Bij de gemeente Leeuwarden wordt nog gewerkt aan de bezuinigingsplannen voor het sociaal domein. Het gaat dan om zorgtaken van de gemeente. Daar zijn grote tekorten en er moet veel bezuinigd worden. Het gaat dan om 3,6 miljoen euro voor het jaar 2021. Een van de voorstellen die nu op tafel ligt, is dat sommige zorgtaken uitgevoerd worden in bijvoorbeeld het buurthuis. Mensen zijn daar dan onder begeleiding aan het werk.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

"Die mensen raak je kwijt"

Goedkoop is in dit geval duurkoop, denkt Douwe Weening van MindUp. Hij maakt zich grote zorgen over de toekomst van zijn cliënten. Veel van hen kunnen niet bij een gewoon bedrijf werken. Bij MindUp krijgen ze de kans zichzelf te ontplooien en ook te leren.
"Als de plannen doorgaan, heeft dat consequenties voor de mensen hier. Veel moeten over naar andere onderdelen, naar de wijkgebouwen. Daar maken we ons echt grote zorgen over. Ze zijn juist hier omdat wij hun structuur bieden."
Weening denkt dat veel cliënten niet naar een wijkgebouw gaan. Weening: "Die mensen raak je kwijt, die blijven thuis. Op termijn lopen de maatschappelijke kosten dan ook op."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Zware depressie

Jelle Jansma werkt bij de drukafdeling van MindUp. Hij voelt zich daar volledig op zijn plek. "MindUp betekent dat ik iedere dag bezig ben. Ik krijg hier een beetje de werksfeer mee. Ik krijg de kans om hier een opleiding te doen."
Jansma is bang voor de toekomst. Mocht het door de bezuinigingen wegvallen, dan is hij bang voor zijn toekomst: "Dan raak ik in een zware depressie. Ik leer nog hoe om te gaan met mijn autisme. De mensen hier remmen mij, als ik over de schreef ga."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Met dank aan MindUp werken bij een gewoon bedrijf

Dat geldt ook voor Rienk Woudwijk. Hij werkt op de houtafdeling. Met dank aan alles wat hij leerde bij MindUp kan hij nu een paar dagen per week aan de slag bij een gewoon bedrijf. "Zonder wat ik hier geleerd heb, had ik mij niet staande gehouden in de maatschappij. Ik kon dat niet. Ik liep vast. Maar nu werk ik gedeeltelijk buiten de deur. Dat is een win-win-situatie."
De gemeenteraad van Leeuwarden praat woensdagavond over de bezuinigingsplannen.