Syrisch gezin vertrekt uit Jorwert, bedreigingen geven de doorslag

Het Syrische gezin dat in het dorpshuis van Jorwert woont, gaat verhuizen. Dat wordt bevestigd door burgemeester Crone van Leeuwarden. Ze hadden al plannen om weg te gaan. Bedreigingen vanuit het dorp hebben het besluit bespoedigd. Een inwoner van Jorwert is aangehouden door de politie. Hij wordt verdacht van vernieling en bedreiging. De zaak is overgedragen aan het Openbaar Ministerie.
© Google Maps
De Syriërs waren al van plan om te vertekken, omdat ze verwachten elders meer kans te krijgen op werk en betere opleidingen voor de kinderen. Ze kwamen in mei 2016 met acht kinderen naar het dorp Jorwerd.
Het dorpshuis van Jorwert is verbouwd tot woonhuis voor een grote familie. Dat was een initiatief vanuit het dorp zelf, omdat de gewone huurwoningen in de sociale huursector te klein zijn. De komst van de grote huishouding was twee jaar geleden een groot verhaal in de landelijke media.
Het verhaal van de verhuizing is al langer bekend. Omrop Fryslân is al enige tijd bezig om de betrokkenen aan het woord te laten, maar tot nu toe wil niemand de instanties commentaar geven.

Crone: "Situatie erg vervelend"

Burgemeester Ferd Crone geeft een schriftelijke reactie: "De situatie is bij de gemeente bekend. De betrokken instanties doen hier onderzoek naar. Met alle betrokkenen in het dorp wordt goed contact onderhouden. De situatie vond ik erg vervelend, daarom ben ik samen met de politie op bezoek geweest bij de familie. Het gezin heeft eerder al aangegeven te willen verhuizen. Door te verhuizen verwachten ze meer kans te maken op werk, meer keuze te hebben in scholing voor hun kinderen. De gemeente ondersteunt hen in deze beslissing en ik begrijp goed dat de recente situatie de wens om te verhuizen heeft bespoedigd."

Respect voor elkaar tonen

Guus van de Sande van Doarpsnut schrijft in de dorpskrant over de kwestie. "Samen leven in zo'n klein dorp als Jorwert gaat meestal vanzelf, maar soms worden verschillen uitvergroot en tot tegenstellingen gemaakt. Laten we respect tonen voor elkaar en elkaar de ruimte geven om anders te zijn. Alleen dat kan zorgen voor een blijvend gevoel van veiligheid."