Boer Kor Mulder: "Het komt goed. Jullie zien mij deze zomer niet in Fryslân"

Boer Kor Mulder uit Aldeboarn verhuisde in 2001 naar Minnesota. Bij boert daar nu al jaren met zijn beide zoons, mar zijn zogenaamde E2-visum loopt af en voor zijn zoons betekent dat dat ze niet in Amerika mogen blijven.
Hoe giet it mei boer Kor Mulder yn Minnesota
Zijn oudste zoon Garion is al 21 en dus gedwongen teruggekeerd naar Fryslân. Kelsey is wat jonger, maar wordt in juli 21 en dat betekent dat hij dan ook het land uit moet. Vader kan zonder zijn zoons de boerderij met 300 koeien niet meer houden. Eerder vertelde hij aangedaan zijn verhaal, maar hij is weer wat optimistischer over zijn toekomst en die van zijn beide zoons in Minnesota.
Het nieuws is in het hele land als een bom ingeslagen. We zien ons verhaal overal.
Boer Kor Mulder
Door de media op te zoeken, krijgen ze steeds meer steun. Er werd een petitie opgezet door Amerikaanse burgers en die is inmiddels al meer dan 40.000 keer getekend. De Mulders zijn niet de enige familie die met dit probleem zit. Volgens Kor Mulder zijn er zo'n 100.000 andere immigrantenfamilies die met dezelfde problemen hebben te maken. Ook de politici in Amerika pakken de zaak nu op.
"Ik ben eigenlijk hartstikke positief. Jullie zien mij komende zomer niet in Nederland, denk ik. Het nieuws is in het hele land als een bom ingeslagen. We zien ons verhaal overal. Op televisie, in de krant en online. Het is niet te geloven wat hier de afgelopen weken is gebeurd."
© Kor Mulder
Voor Kor Mulder lijkt er voorzichtig schot in de zaak te komen. Woensdag komen er een paar medewerkers van de senatoren Amy Klobuchar en Colin Peterson van de Democratische Partij uit Washington bij hem op bezoek om te praten over de kwestie. "Zij zijn al aan het kijken wat de opties voor ons zijn." Ook een derde senator wil graag met Mulder praten.
In andere staten, zoals South Dakota en California beginnen senatoren het verhaal op te pakken. "In South Dakota zijn er veel mensen met dit visum, die straks ook tegen dit probleem aanlopen, maar nu wel een grote financiële bijdrage doen aan de staat. Zij moeten ook worden gesteund."
Kor Mulder over de afgelopen weken
Mulder hoopt dat door zijn actie ook anderen kunnen worden geholpen, maar hij hoopt het natuurlijk eerst voor zichzelf en zijn zoons te regelen. Zoals het nu lijkt, kan de jongste zoon langer blijven en volgens Mulder lijkt ook voor zoon Garion, die nu in Akkrum woont, de deur op een kier te staan.
"Het is afwachten, maar we gaan de goede kant op. Er zal iets gebeuren. Wanneer weet ik niet, maar er zal iets gebeuren", zegt Mulder blij. Vol overtuiging sluit hij af: "Het komt goed."