Zuid-Afrikaanse kunstenaar exposeert in Fries Museum

De 25-jarige Neo Matloga uit Zuid-Afrika heeft zijn eerste solotentoonstelling van zijn carrière in het Fries Museum. Hij woont nu twee jaar in Amsterdam en timmert al aardig aan de weg. Zo won hij afgelopen jaar de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Verder werd hij genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019. Afgelopen week werd bekend dat hij die prijs niet gewonnen heeft.
© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Matloga woont en werkt in Amsterdam, waar hij ook net klaar is met een residentie aan kunstenaarsinstituut De Ateliers. Hij maakt grote schilderijen in het grijs, zwart en wit. Het zijn taferelen uit het normale leven. Mensen die praten, dansen en iets drinken.
De werken zijn voor een gedeelte geschilderd. De gezichten zijn collages. Matloga heeft daarvoor delen van gezichten uit kranten en tijdschriften geknipt en die op het schilderij geplakt, zoals een mond of een oog. Dat geeft een heel apart beeld, net alsof de mensen maskers op hebben. "We hebben in verschillende situaties verschillende maskers op. Elke situatie vraag om ander gedrag, dat zie je terug in mijn schilderijen", legt Matloga in het Engels uit.
Het werk is geïnspireerd door de jeugd van Matloga, een leven na de apartheid. Hij zegt met klem dat dit niet relevant is in zijn werk. "Het is kunst en het is niet mijn bedoeling om mijn werk te politiseren. Het gaat om het laten zien van het gewone leven. Ik vergelijk mij graag met Rembrandt, die ook het dagelijkse leven liet zien. Ik doe hetzelfde, maar dan een paar eeuwen later."
Verslaggever Wendy Kennedy in gesprek met Neo Matloga

Verzameld werk

Naast de tentoonstelling van Matloga begint zaterdag ook de tentoonstelling Verzameld werk. Het gaat over hoe het Fries Museum al 150 jaar verhalen verzamelt en hoe de verzameling steeds verandert.
In de loop van de maand mei begint bij Omrop Fryslân een serie over het werk achter de schermen bij het Fries Museum, naar aanleiding van de tentoonstelling. Met vragen als: Hoe bepaal je of je een werk koopt en wat doe je als je van je schatten af wilt?