Groot deelnemersveld bij start autocrossseizoen in Kollum

In Kollum is paasmaandag de start van het autocrossseizoen van de Noordelijke Autocross Club (NAC). Er is een groot deelnemersveld en er wordt gereden in diverse klassen.
Autocross (stockfoto) © Omrop Fryslân
De droogte van de laatste tijd heeft ervoor gezorgd dat er vorige week hard moest worden gewerkt om de baan klaar te krijgen. Zo werd er sinds vorige week maandag al met giertanks vol water gesproeid, om de baan in goed nat te maken zodat het tijdens de races niet te veel stuift.

Extra drukte

Alle 8 klassen zitten zo goed als vol en dat betekent dat er zo'n 250 deelnemers aan de start verschijnen. Deze extra drukte heeft te maken met een wedstrijd in Groningen die niet kon doorgaan, omdat er geen vergunning voor kon worden verleend vanwege de natuur.
Het circuit van Kollum is vernieuwd, vertelt Meindert Acda van de organisatie. "Een aantal bochten is aangepast en de veiligheid is verbeterd." De zijkanten van de baan zijn verhoogd, zodat er niets meer richting het publiek kan gaan. "Een coureur kan eigenlijk niet meer de baan uitschieten", zegt Acda.

Goed insmeren

De organisatie verwacht tussen de 2500 en 4000 bezoekers in Kollum. Acda waarschuwt het publiek om maatregelen te nemen vanwege het mooie weer. "Smeer je goed in, zorg voor een petje en geld voor drinken. We staan hier op de ruimte in de wind en je voelt het niet, maar je verbrandt levend."
Meindert Acda van de organisatie van de autocross in Kollum