Weerfotografe Anna Zuidema: "Voor slecht weer gaat alles aan de kant"

Het NOS Journaal toont vaak foto's van haar. Mooie luchten, dreigend weer of mistige ochtendfoto's. Ze komen allemaal voorbij tijdens het weerbericht met presentator aan het einde van het landelijke journaal. Anna Zuidema uit Harlingen is er hofleverancier.
© Anna Zuidema
Sinds 2009 maakt Anna foto's van het weer. Ze heeft de liefde van haar opa meegekregen. Hij was ook een liefhebber van het weer en zei tegen de jonge Anna dat er nergens zulke mooie luchten zijn als bij het Wad. Toen Anna zeven jaar was, overleed haar opa. Maar de fascinatie voor het weer heeft ze van hem overgenomen.
© Simone Scheffer
Anna Zuidema yn Buro de Vries

National Geographic

Anna Zuidema woont in Harlingen. Ze gaat, als het een beetje kan, 's morgens vroeg de deur uit om het mooiste plaatje van de dag te schieten. In 2009 kocht ze haar eerste camera en probeerde ze voorzichtig een bestaan als fotografe op te bouwen. In eerste instantie vanwege haar beperking. Anna heeft de auto-immuunziekte SLE die het bindweefsel aantast. Om dan toch zo vaak mogelijk erop uit te gaan, zocht Anna een hobby. Dat werd fotografie. Al snel kwamen haar foto's in beeld bij National Geographic. En daarna ging het alleen maar verder.

NOS Journaal

Nu komen haar foto's met grote regelmaat voorbij in het NOS Journaal. Dat is bijzonder, want daar komen elke dag veel foto's binnen. Die van Anna springen er dus uit. Ze vindt dat zelf ook heel mooi. Met de hele huishouding zitten ze vaak om acht uur in spanning op de bank te wachten op het weer, want zit haar foto erbij? Anna's man is ook druk met het weer. Hij houdt buien en andere zaken voor haar in de gaten. De oudste zoon is ook al met het weervirus besmet.

"Onweersbuien boven het Wad is het mooiste"

Met slecht waar op komst begint Anna's hart sneller te kloppen. Als er buien op weg naar de kust van Fryslân zijn, moet ze ernaartoe. De mooiste foto is die van een onweersbui boven het Wad. "Vroeger, toen de kinderen nog klein waren, gingen ze in de pyjama mee in de auto. Dan moet ik erheen. Zo gaat dat", vertelt een lachende Anna.
Fraai lenteweer met een strakblauwe hemel en geen wolkje aan de lucht is voor de meesten van ons heerlijk, maar niet voor de fotografe. Dat is saai en daar valt niet zoveel uit te halen.
© Anna Zuidema
Je doet ertoe en wordt gezien, dat is het mooie ervan.
Anna Zuidema
Anna verkoopt haar foto's, maar het is geen big business. Ze besteedt er ook niet veel tijd aan. Het gaat haar er voornamelijk om het publiek mee te laten genieten van de prachtige luchten en de natuur. Ze vindt het mooi als ze berichten uit het hele land krijgt over een foto in het journaal of ergens anders. Wat als een hobby en afleiding van haar ziekte begon, is een passie geworden en een stukje van haar identiteit.
© Anna Zuidema