Stankoverlast door paasvuren in Duitsland
De paasvuren in Duitsland zijn tot in grote delen van Fryslân en Nederland te ruiken. Op Eerste Paasdag rook het 's ochtends vroeg buiten op straat in Leeuwarden alsof veel mensen de houtkachel aan hadden.

Smog
Vooral in de noordoostelijke provincies van Nederland lijken mensen last te hebben van de paasvuren in Duitsland. Door de oostelijke wind worden roet en rookdeeltjes naar het westen geblazen. Op sommige plekken is de luchtkwaliteit onvoldoende of zelfs slecht. Longpatiënten of mensen met hart- en vaatziektes kunnen daardoor last krijgen van smog. Zij moeten zich niet te veel inspannen, luidt het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Droogte
De meeste paasvuren in Fryslân en in oostelijk Nederland worden pas op Eerste Paasdag of op Tweede Paasdag aangestoken. Het is nog maar de vraag of dat ook daadwerkelijk door kan gaan. Vanwege de aanhoudende droogte zijn paasvuren verboden, als de windkracht boven een bepaalde sterkte komt. Het vuur zou zich dan ongecontroleerd kunnen gaan verspreiden.