Weer eens iets anders dan de Matteüs Passie: in Oudeschoot voerden ze dit jaar de Marcus Passie op

In plaats van de traditionele Matteüs Passy, hebben ze in Oudeschoot dit jaar op Goede Vrijdag de relatief onbekende Marcus Passie opgevoerd. Deze versie van het lijdensverhaal van Jezus Christus is in Zeeland bedacht en was vorig jaar voor het eerst in Fryslân te horen.
De Markus Passy
Dirigent en dominee Pieterjan de Buck heeft voor de Marcus Passie een speciaal koor samengesteld. Deze werd begeleid door het kamerorkest met cello, klarinet, fluit en viool. De Buck zelf speelt de piano. De bezoekers kregeen aan het begin van de uitvoering een tekstboekje, zodat ze konden meelezen en meezingen.
Reportage over de Markus Passy
De Marcus Passie heeft volgens zangeres Froukje Rispens veel meer verschillende muziekstijlen dan bijvoorbeeld de Johannes of de Matteüs Passie. "Dat is heel mooi om te zingen, maar je moet er wel van houden. Voor sommige mensen is het iets teveel."
Deze versie van de Marcus Passie in Oudeschoot heeft de titel Een gat in het dak. Volgens dirigent Pieterjan de Buck staat dit symbool voor het zicht op de hemel en op God. "Het gaat over openstellen. Door mensen te ontmoeten zullen mensen open gaan, net als dat de hemel opengaat. Mensen komen tot leven door zich open te stellen voor anderen en niet gevangen te blijven in hun eigen leven."
Na de dienst gingen de koorleden en de bezoekers in stilte de kerk uit. Dat is niet zonder reden. "We gedenken het lijden en sterven van Jezus. Het is geen begrafenis, maar ook bij een begrafenis ga je in stilte de ruimte uit. Door dat zo te doen worden er geen reacties opgeroepen, dat leidt af waarvoor we hier voor zijn", zegt De Buck.
© Omrop Fryslân