Omrop TIP: Het rijk van de wijk, de legacy van de Leeuwarders

Wat heeft LF2018 betekend voor de gewone Leeuwarder zoals de bewoners van de wijk Heechterp-Schieringen; jarenlang betiteld als een van de armste wijken van ons land? Yn de Fryslân DOK-documentaire 'It ryk fan de wyk' vertellen wijkbewoners, hulpverleners en hoofdrolspelers hun verhaal.
Hilbrand van den Bosch sjocht werom op 8ste dag © Omrop Fryslân
Doel van LF2018 was om iedereen te laten meedoen. Ook mensen onder de armoedegrens en mensen die niets met kunst en cultuur hebben. De gedachte die daarbij hoort is: wie meedoet aan culturele activiteiten is meer betrokken bij de 'mienskip'. Zo werd er in het bidbook geschreven: bij meer dan de helft van de Leeuwarders moet de trots, het welzijn, de sociale samenhang en het optimisme in de stad toenemen. Maar is zoiets wel te meten, of is het alleen te voelen?
Tatiana Pratley en Liza van Houten © Omrop Fryslân

'Mienskip'-projecten

Heechterp-Schieringen deed als wijk mee aan '8ste dag', het grote community art-project van LF2018, dat ook voor verbinding moest zorgen. Hilbrand van den Bosch (32) heeft last van depressies en hij is gameverslaafd. Hij is een halfjaar bezig geweest om de caravan te bouwen die door water in beweging kwam op '8ste dag'. Met het opknappen van de caravan knapte Hilbrand zelf ook op. Dat zag ook zijn begeleider van Lifemaster, een sociale onderneming die jongeren begeleidt. Dat hun '058' Culturele Hoofdstad was, heeft iets gedaan met de jongeren, dat zien ze bij Lifemaster.
Liza van Houten (21) is geboren en getogen in Heechterp-Schieringen. Zij had de hoofdrol in de voorstelling 'Work, work, work, work, work'. Wat verandert er als je je verhaal kunt doen over vooroordelen die mensen over de wijk hebben. En wat is er veranderd in het leven van Liza? Regisseur van het stuk, Tatiana Pratley ging met haar collega's een jaar lang de wijk in. Zij vertelt wat de voorstelling heeft gedaan voor de 'iepen mienskip'.
Kertiermakker Sjoerd Bootsma © Omrop Fryslân

In het hart raken

Kwartiermaker legacy Sjoerd Bootsma was vanaf het begin betrokken bij LF2018. Volgens hem is 2018 een tussenstation. Het gaat erom hoe we Fryslân in 2028 willen overdragen aan de nieuwe generatie. Kunst en cultuur kunnen mensen raken in het hart en als mensen echt in beweging willen komen, moeten ze in het hart worden geraakt.
De Fryslân DOK-documentaire 'It ryk fan de wyk, de legacy fan de Ljouwerters (Het rijk van de wijk, de legacy van de Leeuwarders)' is op zondag 21 april vanaf 17.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân op televisie te zien. De documentaire is gemaakt in opdracht van het mediaplatform Finster op Fryslân, in het kader van de legacy van LF2018.