Foppe de Haan coacht herdenkingsteam Sneker razzia

Foppe de Haan coacht op 21 mei een speciaal Sneker voetbalteam. Het team gaat een voetbalwedstrijd spelen, die tegelijkertijd ook een herdenking is. De mannen van De Haan spelen tegen Team West en herdenken daarmee een wedstrijd die 75 jaar geleden in Sneek werd gespeeld. Bij die wedstrijd werd een razzia gehouden en werden er 21 mannen opgepakt.
Noardlik alvetal fan 21 mei 1944. Steand, twad fan rjochts, Abe Lenstra © Omrop Fryslân
Voorafgaand aan de wedstrijd wordt het boek 21 man van Peter van der Meeren gepresenteerd. Het boek gaat over wat er op 21 mei 1944 precies is gebeurd. De familie van de mannen die destijds zijn opgepakt, is voor de presentatie en wedstrijd uitgenodigd. In de razziawedstrijd in 1944, die tussen de elftallen van district Noord en West ging, speelde ook Abe Lenstra mee.
Jan Vlap uit Sneek is de assistent van De Haan. Teammanagers Gerrit Boorsma en Ilan Boot hebben de selectie samengesteld. Ze hebben bij het selecteren gekeken naar wat de spelers met de stad en historie hebben. De spelers zijn afkomstig van ONS Sneek, Sneek Wit Zwart, LSZ 1890, Waterpoort Boys en Black Boys.
De Snekers spelen tegen Team West, dat uit spelers van voetbalclubs uit Haarlem en omstreken bestaat. Bij dat team speelde in 1944 onder andere Kick Smit mee.
De wedstrijd staat onder leiding van Hessel Steegstra (scheidsrechter) en assistenten Erwin Zeinstra en Jan de Vries.