Met een betonnen plaats de weidevogels redden van de hongerdood

Friese boeren komen in actie om de weidevogels te redden van de extreme droogte. Dit doen ze onder andere na de oproep van het BFVW, de bond van de Friese vogelwachten. Donderdag vroeg de bond aan boeren en burgers om wat water op het land of in de tuin te zetten, om zo de weidevogels en met name de jongen te redden van de hongerdood. Verslaggever Gerrit de Boer ging vrijdag het land in om te kijken hoe het er echt voor staat in de Friese weilanden.
Mei in betonnen plaat de greidefûgels rêde fan de hongerdea
Op sommige plaatsen in Fryslân ziet het er op het eerste gezicht nog niet zo serieus uit, als het gaat om de droogte. De sloot rondom een weiland vlak boven Tytsjerk staat vol met water, en het lijkt er zelfs op alsof er elk moment een kleine overstroming kan plaatsvinden. Maar als je een paar stappen verder het land in loopt, verandert het beeld snel: daar is de grond kurkdroog en spijkerhard. Het is een stuk land waar extra water meer dan welkom is.
Boer Jos Lenes is eigenaar van het stuk land, en hij is naar aanleiding van de oproep van het BFVW meteen in actie gekomen om meer water op zijn percelen te krijgen. Hier en daar zijn de eerste resultaten al te zien: greppels die langzaam vol water lopen, kleine plassen hier en daar, die de ondergrond weer wat zaterdag moet maken. "Het ziet er goed uit", vertelt Lenes. "Ik hoop met name dat de vogels er zo meteen ook daadwerkelijk profijt van zullen hebben.

Improvisatie

Rob Feenstra van het BFVW was dinsdag al even op het land van Lenes en de schrik sloeg hem om het hart toen hij zag hoe het ervoor stond in de weilanden: "Het was hier zo ontzettend droog, net op het moment dat de eieren van de kieviten en grutto's uit moeten komen. " Het land van Lenes wordt druk bewoond, met twaalf kievitkoppeltjes, acht grutto-paartjes en ook nog enkele tureluurs. Net in dit soort gebieden is het belangrijk om vochtige grond te creëren. "Het zal toch niet gebeuren dat de vogels omkomen van de honger en de dorst!"
Om het water op het land te krijgen heeft de agrariër provisorisch geprobeerd om een soort van sluis te maken. "Het is een oude stelconplaat die wij in de sloot hebben gezet, om zo het water tegen te houden." Volgens Feenstra is Lenes niet de enige boer die zich actief inzet om de weidevogels te helpen: "Veel nazorgers en boeren zijn er al mee begonnen, maar er kunnen altijd meer bij, en er moeten ook meer bij. Want de vogels hebben het al zo moeilijk, en dan zou dit jaar al helemaal een verloren jaar zijn."
De drempel om de vogels te helpen ligt volgens Lenes eigenlijk niet eens zo hoog. Want het vochtiger maken van het land heeft met deze droogte niet meteen negatieve gevolgen voor de grond, alleen als er zo meteen een overvloed aan hemelwater komt zou het eventueel gevolgen kunnen hebben.
© Omrop Fryslân
Luister naar een reportage van Gerrit de Boer