Vrienden en collega's herdenken Verhoeff: "Alsof er een stukje geschiedenis is afgerond"

Vrienden en collega's uit de filmwereld en daarbuiten reageren verslagen op het overlijden van oud-Lemster en regisseur Pieter Verhoeff. Ze zagen het niet aankomen. "Hij was altijd zo energiek", zeggen ze.
© ANP

Actrice Joke Tjalsma heeft lang met de regisseur gewerkt: "Het voelt alsof er een stukje geschiedenis is afgerond"

Joke Tjalsma heeft op haar 21e voor het eerst met Pieter Verhoeff gewerkt. Ze speelde een rol in zijn film De Dream. Hij was intussen ook een vriend van haar geworden. Ze woonden dicht bij elkaar en ze ging naar zijn verjaardagen. Ze was ook op zijn laatste verjaardag en daar is ze heel blij mee.
Ze vindt het verdrietig dat hij is overleden, en ze had het ook niet gedacht. "Ik dacht dat hij wel 100 zou worden. Hij had zoveel energie, hij was veel ouder dan ik, maar ik wist soms niet waar hij het vandaan haalde. Het hield nooit op."
Hij werkte momenteel nog aan een documentaire over de Friese kunstenaar Andries Deinum, als dat was afgerond, zou hij wel weer met iets nieuws beginnen.
Joke Tjalsma
Verhoeff was nog steeds aan het werk, ook al kon hij vanwege zijn leeftijd al lang met pensioen. "Hij werkte momenteel nog aan een documentaire over de Friese kunstenaar Andries Deinum, daarvoor was hij onlangs nog naar Amerika geweest. Als dat was afgerond, zou hij wel weer met iets nieuws beginnen", zegt Tjalsma.
Ze hoorde nu dat Verhoeff ziek was, dat mocht niemand weten. Acteur Michiel Romeijn wist het, maar mocht het niemand vertellen. "Ik hoorde eerst dat hij in het ziekenhuis lag en dat hij de handdoek in de ring wilde gooien. De volgende dag was hij al overleden."
Ze waardeerde met name zijn enthousiasme en gedrevenheid. "Als ik met hem werkte, was ik blij. Hij was zo gemotiveerd en wilde ook echt een verhaal vertellen. Bijvoorbeeld De Dream, dat was een sociaal bewogen film, dan wordt je vanzelf enthousiast en gemotiveerd. Ik was trots dat ik hem kende, het was zo'n fijne man."
Met zijn werk heeft hij Fryslân op de kaart gezet, zoals met zijn Friese film De Dream en de serie De Vuurtoren. "Het zijn dan Friese producties, maar ze hebben internationaal allure."
Joke Tjalsma

Oud-wethouder Wietze de Haan: "Een zoon uit Lemmer is overleden"

Verhoeff was een echte Lemster. De Haan kende Verhoeff als dorpsgenoot. "Hij had iets met Lemmer, hij is er geboren. Hij is naar Amsterdam gegaan, omdat hij wegvluchtte van het beklemmende van het kleine dorp. Dat zag je terug in De Vuurtoren. Maar tijdens de Lemster week kwam je hem weer tegen."
Met dank aan Verhoeff staat die vuurtoren nu weer in Lemmer. De Haan zag een advertentie waarin Verhoeff op zoek was naar een vuurtoren, omdat hij een serie wilde maken over Lemmer.
"Toen had ik bedacht of het niet iets was om die vuurtoren na de opnames naar Lemmer te halen. Ik heb Pieter toen gebeld en hij zei: 'dat ding gaan we niet bouwen, we maken een ding ergens in de studio en daar spelen wij dan in'."
Met steun van het college hebben het bedrijfsleven, de gemeente, De Haan, Verhoeff en anderen er uiteindelijk voor gezorgd dat de vuurtoren werd gemaakt. Oude tekeningen die er nog van de vuurtoren waren, zijn opgezocht in het gemeentehuis. "Hij is nagemaakt, gebruikt in de film en daarna op een praam naar Lemmer gebracht."
Verhoeff was volgens De Haan een aimabele en vitale man, met een creatieve geest.
Wietse de Haan
Wietze de Haan maakte een gedicht over Verhoeff
In soan fan De Lemmer is ferstoarn. De film fan syn libben is no klear.
De rezjy dy't hy yn hannen hie, hat hy oan oaren jûn.
It 'cut' sil net mear út syn mûle komme. De lêste scene kin net op 'e nij.
De dea is dat is it lêste bedriuw dêr't hy yn spylje mocht.
In soan fan De Lemmer is ferstoarn. De kleur dy't hy brocht yn it byld.
Lit minsken spegels sjen. Brocht fernijing yn kultuer en hat De Lemmer nea fergetten.
Hy rêst yn frede en wurdt net ferjitten.

De Friese regisseur Mirjam de With: "Het is een gemis voor de Nederlandse film"

De Friese regisseur Mirjam de With had ook een bijzondere band met Pieter Verhoeff, hij was een mentor voor haar. Als 14-jarige deed De With auditie voor de film Nynke en zo is zij in contact gekomen met Verhoeff.
"Ik heb toen voor Omrop Fryslân de serie De Keet gemaakt. Toen heb ik hem gevraagd of hij mij wilde begeleiden. Daarvoor had ik ook al een paar keer heel mooie gesprekken met hem over film. Hij kon zo inspirerend over film praten, dat ik dacht: als ik een Friese serie maak, dan is hij echt de perfecte mentor."
Verhoeff leerde De With hoe je met film een verhaal goed kunt vertellen. "Hij vertelde mij bijvoorbeeld, dat als je heel universeel mensen wilt raken, dan moet je het verhaal zo lokaal mogelijk vertellen. Het was een heel goede regisseur. Ik heb echt respect voor zijn werk."
De With zag het overlijden van Verhoeff niet aankomen. "Ik ben heel erg geschrokken. Hij was nog zo energiek, ging overal nog naartoe. Ik zag hem nog regelmatig op filmfeestjes. Na zijn pensioenleeftijd heeft hij nog grote dingen gedaan, zoals voor Netflix en de film Brief voor de koning. Het is een gemis voor de Nederlandse film."
Mirjam de With