Heerenveenster kinderopvang moet flink in de buidel tasten voor Stint

De Stint mag de weg weer op. Althans, als het apparaat wordt aangepast. Na het ongeluk in Oss van vorig jaar, dat aan vier kinderen het leven kostte, werd de Stint door minister Van Engelshoven van de weg gehaald. Nu moet het apparaat dus worden aangepast, maar dat kost dan wel zo'n 3.000 euro per Stint. Kinderopvang De Torteltuin in Heerenveen heeft er vijf en de kosten kunnen bij hen dus flink oplopen.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
"Het wordt een behoorlijke kostenpost. We wachten nog even of er acht kinderen vervoerd mogen worden met de Stint of dat het er tien zijn", vertelt Hanny van Lune van De Torteltuin.
Als oplossing huurde de opvang tijdelijk busjes. De kosten daarvan liepen echter op tot tienduizenden euro's. Toen de Stints langer van de weg af moesten dan gedacht, werden er drie busjes aangeschaft. Als de Stints weer met tien kinderen mogen rijden, kan De Torteltuin één bus verkopen. Al het geld dat is uitgegeven aan de tijdelijke maatregelen is echter niet meer te verhalen.
Hanny van Lune van kinderopvang De Torteltuin
De Stint werd veel gebruikt op de opvang. "Wij gingen er veel op uit, naar het bos, bij lammetjes kijken, naar de speeltuin en kinderboerderij. Dat waren dingen die we heel makkelijk en veilig konden doen."
Toen het ongeluk net was gebeurd, kwamen er reacties van sommige ouders die niet wilden dat de Stints nog langer werden gebruikt. Donderdagavond is er daarom een oudercommissievergadering, waarbij wordt overlegd over het vervoelmiddel.