Aantal verkeersdoden in 2018 veel hoger dan gedacht

Het aantal verkeersdoden in Fryslân ligt in 2018 veel hoger dan de eerdere cijfers die het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) heeft gepubliceerd.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
Sipke van der Meulen van het ROF legt de verschillende aantallen uit
Het CBS komt uit op 27 dodelijke slachtoffers in het verkeer. Het ROF meldde eerder 18 doden. Het verschil komt doordat het CBS data krijgt van ziekenhuizen. Het ROF krijgt de cijfers van de politie en kijkt naar slachtoffers die binnen 30 dagen na het ongeluk overlijden. Het CBS krijgt de informatie van de ziekenhuizen en neemt ook slachtoffers mee die in half jaar na het ongeluk sterven.

Zonder informatie verandert er niets

Het CBS heeft geen informatie over waar de ongelukken gebeurden en onder welke omstandigheden de slachtoffers zijn gevallen. Door de privacy wetgeving kunnen de ziekenhuizen die informatie niet met het CBS delen.
Dat er negen mensen meer in het verkeer in Fryslân om zijn gekomen dan werd gedacht is al erg genoeg, maar het ROF kan niets met de gegevens, zegt Sipke van der Molen van het ROF. Het enige wat bekend is, is dat er onder de slachtoffers vier fietsers zijn. Het ROF heeft het CBS gevraagd zoveel mogelijk data te delen, maar dat heeft nog niet veel opgeleverd.