Familie Sint-Jacobiparochie: "Wij hebben een opvangplek voor minstens een jaar nodig"

De door brand getroffen pleegfamilie uit Sint-Jacobiparochie krijgt massaal steun van dorpsbewoners. Hun woonboerderij brandde dinsdag volledig af. Daardoor zijn 14 pleegkinderen en hun moeder dakloos. Met een crowdfundingsactie en kledinginzamelingsactie zijn omwoners begonnen om de familie te helpen. Maar er is nog een groot probleem: onderdak voor een langere periode. In Fryslân Hjoed praten wij met twee kinderen uit de huishouding.
PETEAR FH
Piet is een van de pleegkinderen en was op school toen hij er achter kwam dat zijn huis in brand stond. "Ik werd een beetje boos en verdrietig. Ik kwam thuis en ik zag dat het hele huis weg was", vertelt hij. De familie van 14 is opgevangen in een vakantieboerderij. Ze zijn niet gewond geraakt, maar de schrik zit er aardig in. De kleding die Piet een dag later aan heeft zijn niet van hem, vertelt hij. Die heeft hij gekregen van een vriend die de familie helpt.
© Omrop Fryslân
Ik denk dat er inmiddels wel 30 of 35 kinderen bij ons zijn opgevangen. Mijn moeders instelling is altijd: 'Als er een bed vrij is, dan ben je welkom.'
Wouter de Groot

"Als er een bed vrij is, dan ben je welkom"

Anneke de Groot vangt al zowat 30 jaar pleegkinderen op. "Ze heeft bijna haar hele leven gegeven om kinderen op te vangen", vertelt Wouter de Groot. Hij is een biologische zoon van Anneke en weet niet beter dan dat zijn moeder dit doet. "Ik denk dat er inmiddels wel 30 of 35 kinderen bij ons zijn opgevangen. Mijn moeders instelling is altijd: 'Als er een bed vrij is, dan ben je welkom.' Dat vind ik wel heel bijzonder."
Wouter de Groot woont inmiddels al twee jaar op zichzelf, maar is nog elke dag betrokken bij het gezin, net als de rest van het dorp.
Piet van der Meer is al jarenlang vrijwilliger bij het gezin en gaat bijvoorbeeld met de kinderen karten. "Het is een drama, ik bedoel er was zoveel vernieuwd en opgeknapt aan de boerderij. als je dit ziet dan is er niets meer van over. Ik heb er geen woorden voor", zegt Van der Meer.

Kledinginzamelingsactie op CSG Ulbe van Houten

Niet alleen in Sint-Jacobiparochie is steun voor de familie, maar ook op middelbare school CSG Ulbe van Houten in Sint-Anne zijn woensdag kleding ingezameld. Drie van de 14 kinderen gaan daar naar school.
Docent Patrick van Remundt heeft de actie opgezet. "We hebben het er vandaag uitgebreid over gehad in de klassen en het grijpt heel veel kinderen aan. Er zijn heel veel kinderen die gisteravond in de kledingkast hebben gekeken of ze nog wat over hadden. En dan heeft iedereen ook best wat over", vertelt meester Patrick van Remundt.
Op dit moment is er zoveel kleding ingezameld, dat ze de actie stopgezet hebben.
Het huis moet opgebouwd worden. Dit is ons thuis, hier ben ik opgegroeid.
Piet, pleegkind
© Omrop Fryslân

Woonplaats voor een jaar

Wouter de Groot is heel blij met alle hulp uit het dorp, maar hun grootste zorg is nog steeds de opvangplek. De 14 kinderen en moeder Anneke hebben tot komende vrijdag een plek, maar daarna willen ze het liefst naar een plek waar ze een jaar kunnen wonen. Er wordt al gesproken over een aantal opties, bijvoorbeeld woonunits, maar dat willen ze liever niet.
Wouter de Groot: "Mijn moeder vindt het heel belangrijk dat ze allemaal bij elkaar blijven, dus het liefst dat ze niet opgesplitst worden."
De opvangplek zou voor een jaar zijn omdat ze denken dat ze dan het oude huis weer hebben opgebouwd. Piet is ook heel blij dat het mogelijk is op dezelfde plek te wonen.
Op een doneerwebsite is al een paar duizend euro opgehaald voor deze familie.