Tekening van Alma Tadema op rommelmarkt gevonden

Het Fries Museum in Leeuwarden heeft een tekening van Alma Tadema gekocht die op een rommelmarkt is gevonden. Het gaat waarschijnlijk om een portret van zijn nicht Sientsje Tadema. Het werk werd aangeboden aan het museum door iemand die het op de rommelmarkt in Brussel vond.
De aanbieder uit Antwerpen ontdekte de tekening op de beroemde oude markt aan het Vossenplein in Brussel. Hij nam daarna contact op met het Fries Museum. Marlies Stoter van het museum onderzocht het werk en herkende Alma Tadema erin aan de combinatie van de fijne lijntjes en sterk aangezette potloodlijnen in de donkere partijen van de tekening.
Sir Lawrence Alma-Tadema (1836-1912) is een Friese kunstenaar die naar Engeland emigreerde na zijn studie aan de kunstacademie in Antwerpen.
In 2016 was er een grote tentoonstelling over de kunstenaar in het Fries Museum. Dat was een groot succes: er kwamen zo'n 158.000 bezoekers op af.
De tekening is vanaf 20 april te zien in de tentoonstelling 'Verzameld werk: de rijke collectie van Friesland'.
© Fries Museum
Aan de presentatie is een aantal maanden voorafgegaan. "We moesten het inhoudelijk beoordelen en kijken of het financieel kon", vertelt Kris Callens, directeur van het Fries Museum. Het ging volgens hem niet om een groot bedrag, maar meer om geluk. "Mooi dat iemand zo scherp was op de rommelmarkt en dacht hierover contact op te nemen met het museum. En we moesten zoeken naar een goed moment om te presenteren en dat kan op de nieuwe tentoonstelling die zaterdag opent." Het museum heeft het werk laten restaureren.
"Negenennegentig procent van wat we aangeboden krijgen, is niet van belang. Het gaat om die ene procent, en dan kijken we of dat een toevoeging is aan onze collectie. Het is net als met goud zoeken, dan moet je ook heel veel zand zeven om een klompje goud te vinden." Hij roept mensen daarom ook op om rommelmarkten te bezoeken en de ogen open te houden.
Op het werk stond de handtekening van Tadema en door de opgebouwde kennis, opgedaan voor de tentoonstelling van enkele jaren geleden, kon de conservator zien dat het om zijn werk ging.