Verschillende Friese scholen krijgen prijs voor hun gezonde kantine

Drie Friese middelbare scholen zijn door het Voedingscentrum onderscheiden met de Gouden Schoolkantineschaal. Dat is een prijs voor scholen die gezond eten aanbieden. Het is dinsdag de dag van de 'Gezonde Schoolkantine'.
© Omrop Fryslân
Het gaat onder andere om CSG Comenius-locaties Zamenhof en Mariënburg in Leeuwarden, CSG Ulbe van Houten in St.-Annaparochie en CSG Liudger locatie Raai in Drachten.
De scholen zijn druk bezig om de kantines gezonder te maken. Uit onderzoeken blijkt dat leerlingen vaker voor gezond eten kiezen als het aanbod gezonde producten ook groter is. Op het Praktijkonderwijs van CSG Zamenhof maken de leerlingen alle producten zelf, waarna ze die verkopen. Daarmee moeten de leerlingen ervaring opdoen met het maken van gezond eten.

Voorwaarden

De voorwaarden voor het krijgen van een Gouden Schoolkantineschaal zijn streng. Zo mag een kantine alleen groente en fruit aanbieden en bestaat minstens tachtig procent van het aanbod uit zogenaamde 'betere keuzes'. Ook het bevorderen van het drinken van water is een belangrijk punt. De aanpak hiervoor moet onderdeel zijn van het schoolbeleid.

Voedingscentrum

Comenius Zamenhof kreeg dinsdagmiddag uit handen van Diane Peters van het Voedingscentrum de Gouden Schoolkantine Schaal 2019. Directeur Ronald Boorsma nam die samen met de leerlingen in ontvangst.