'Klasbak' Hester Jasper wil goed seizoen bekronen met VC Sneek

VC Sneek gaat de komende weken op jacht naar de Nederlandse titel. De volleybalsters beginnen morgen aan de finale van het landskampioenschap. Tegenstander is Sliedrecht Sport. Het is de 'Wedstriid fan de Wike' by Omrop Fryslân. Speelster Hester Jasper wil het seizoen goed afsluiten, omdat het misschien wel haar laatste wedstrijden zijn voor VC Sneek.
Hester Jasper hopet op stunt mei VC Snits

Underdog

Jasper is nog maar zeventien jaar, maar nu al een van de belangrijkste spelers van VC Sneek. De cijfers van de volleybalbond laten zien dat ze de beste passer is van de eredivisie. Een oorzaak aanwijzen voor haar goede seizoen, vindt ze lastig. "Ik vind het lastig om over mezelf te praten. Het gaat super goed dit seizoen, maar ik ben nog steeds heel jong en er komt nog heel veel aan."
Wat er op korte termijn aankomt, zijn de finalewedstrijden tegen Sliedrecht Sport. Wie als eerste drie wedstrijden wint, pakt de Nederlandse titel. Woensdag is het eerste duel in Sliedrecht, zondag is in de Sneker sporthal wedstrijd twee. Wanneer de derde en eventueel vierde en vijfde wedstrijd zijn, is nog niet bekend. Volgens Jasper is Sliedrecht de favoriet.
"We zijn wel echt de underdog. Maar dat is een mooie positie om in te zitten. Niemand verwacht wat van ons. We kunnen vrijuit spelen net als vorige keer. Toen zag je ook dat we 3-2 kunnen winnen. We hebben uit ook laten zien dat we goed kunnen meekomen. Misschien zit er nu wel meer in."

Coach Paul Oosterhof over Hester Jasper

"Het is een klasbak. Ze is niet alleen een ontzettend goede volleybalster, maar ik heb dit jaar ook gemerkt dat ze het in de kop goed op orde heeft. Dat is erg belangrijk om ver te komen. Ik vind dat zij voor een zeventienjarige echt ver is, ook mentaal. Als zij fysiek fit blijft en in de kop fris blijft, kan zij zowel in Nederland als in het buitenland ver komen."
© Orange Pictures

Toekomst in het buitenland

De kans is groot dat de finaleduels tegen Sliedrecht de laatste zijn van Jasper bij VC Sneek. "Misschien wel ja, ik weet het nog niet", lacht ze. "Ik ben aan het aftasten wat er kan komen vanuit het buitenland. Ik heb het hier bij Sneek wel heel erg naar mijn zin, dus het is niet dat ik bij Sneek weg wil. Maar als er een goede aanbieding komt, wil ik dat ook niet laten schieten."
Ze speelt in Nederland al bij een van de betere club, dus is de kans groot dat ze naar het buitenland wil. Ze zou dan haar zus en volleybalinternational Marrit Jasper achterna kunnen. Die speelt in Duitsland bij Ladies in Black Aachen.
Naast dat het niveau in het buitenland hoger ligt, denkt Jasper ook dat ze daar meer kan leren. "Hier trainen we vier keer in de week. In het buitenland is dat twee keer per dag. Dat mis ik hier. Ik ben een trainingsbeest en het is soms jammer dat het hier niet kan in Nederland."

Aanvoerder Roos van Wijnen over Hester Jasper

"Hester is dit jaar heel belangrijk geweest voor ons. Vooral aanvallend heeft ze heel veel gescoord en passend is ze altijd stabiel. Je voelt dat ze een heel groot talent is. Ze is er natuurlijk al een tijdje bij, ook als basisspeler, dus voor ons is het niet gek dat ze nu zo'n jaar speelt. Maar het is zeker knap voor haar leeftijd."
De follybalsters fan VC Snits nei de wedstriid tsjin Regio Zwolle © Orange Pictures
In de 'Wedstriid fan de wike' staat iedere week op radio, televisie en online een bijzondere sportwedstrijd centraal. Van korfbal tot amateurvoetbal en van betaald voetbal tot shorttrack: alles komt voorbij. Er wordt in de aanloop extra aandacht gegeven aan de 'Wedstrijd van de week'. De uiteindelijke grande finale, de wedstrijd zelf, is online te volgen op Omropfryslan.nlen in de Omrop-app. Soms live en anders als samenvatting terug te kijken.