Turncoach Tjalling van den Berg: "Epke is de enige die dit kan"

Turner Epke Zonderland uit Lemmer heeft zaterdag zijn derde Europese titel aan de rekstok gewonnen. In het Pools Szczecin zette hij een score neer van 15,266. Daarmee bleef hij zijn twee grote concurrenten voor. Turncoach Tjalling van den Berg vertelt in Fryslân Hjoed over de topsporter, die hij al jaren kent.
NOCH FH petear oer Epke
Tjalling van den Berg wordt heel blij als hij Epke's oefening bekijkt. "Het is een en al feest. Hij heeft echt een extreme prestatie neergezet, zijn beste ooit. De eerste twee vluchtelementen kan hij met de ogen dicht, die draait hij standaard. Die laatste twee vluchtelementen kan hij als enige. Hij pakt de stok dan achterwaarts, dat is een groot risico om dat goed uit te voeren."
Concurrenten trainen er ook wel op om twee keer twee vluchtelementen te doen. "Ze moeten ook het lef hebben om dat in de wedstrijd te doen en ze moeten dat mentaal ook kunnen. Epke heeft dat in de genen. Zijn opa was ook een halve acrobaat en deed op de nok van de boerderij de handstad."
Voor de Olympische Spelen, volgend jaar in Tokio, ziet Van den Berg wel kansen voor Epke. "Hij moet nu zorgen dat hij fysiek en mentaal fit blijft."
Oefening Epke