Johnny Jansen: "Nog genoeg om voor te knokken"

SC Heerenveen speelde zondag in de 'Derby van het Noorden' met 1-1 gelijk tegen FC Groningen. Coach Johnny Jansen was teleurgesteld over de uitslag, maar heeft ook genoten. "Ik ben erg tevreden met wat het elftal heeft laten zien. Het heeft gestreden en geknokt.
Johnny Jansen
"In de eerste helft hebben we heel aardig gevoetbald", gaat Jansen verder. "Soms wat opportuun, maar soms ook echt goed voetbal. Daar heb ik zeker de eerste helft van genoten."
Maar in de tweede helft had SC Heerenveen het een stuk lastiger met FC Groningen. "Je ziet gewoon dat zij het over gaan nemen", aldus Jansen. "Ze gaan wisselen. Ze brengen heel snel de lange bal. En wij waren toch een beetje onder de indruk, blijkbaar. Uiteindelijk probeer je dat te organiseren."
Dat lukte niet op tijd en Groningen nam een punt mee uit het Abe Lenstra Stadion. Jansen wilde winnen, maar ziet wel perspectief. "Hier kun je zeker verder mee. We hadden hem willen winnen, misschien wel moeten winnen. Maar uiteindelijk kijken we met een goed gevoel terug."

Jansen blijft strijdbaar

De achterstand op een plek dat recht kan geven op play-off voetbal is zes punten. Dat lijkt met nog vier wedstrijden te gaan een onmogelijke opgave, maar Jansen blijft strijdbaar. "Het is nog niet over. We hebben nog genoeg om voor te knokken. Elke wedstrijd wil je winnen. Daar gaan we voor."
Voor de wedstrijd werd duidelijk dat Sam Lammers niet mee kon doen. Hij had nog teveel last van een blessure. "Dat Sam niet meedeed is zeker een domper. Hij heeft begin van de week in zijn kuit geschoten. We hebben hem getest en wilde het risico niet nemen."

"Vechten voor de club"

Verdediger Kik Pierie was vooral blij dat Heerenveen er voor geknokt heeft. "Eén van de doelstellingen was dat de binding met het publiek terug moest", zegt hij. "Er zijn wedstrijden geweest waar dat er niet was. Maar vandaag hebben we, zeker de eerste helft, laten zien dat we willen vechten voor de club. Zeker na de onrust en in een derby wil je het publiek iets geven."
Kik Pierie
Pierie verwijst zelf al naar de onrustige week. Trainer Jan Olde Riekerink werd ontslagen en dat zag Pierie niet aankomen. "Het is een beslissing van de club. Ik vind het jammer, want ik kon goed met de trainer. Maar als speler moet je door, want de derby stond alweer om de hoek."
Met Johnny Jansen voor de groep verandert volgens Pierie niet veel. "Hij was al assistent en vorig jaar ook. Een bekend gezicht dus voor ons. Hij heeft ontzettend veel kwaliteit als trainer. We weten wat-ie kan, we weten dat hij het team kan voorbereiden. Zeker op zo'n derby. Dat heeft hij goed gedaan. Qua tactiek verandert er niet veel, want je bent het hele seizoen al bezig."
Iedereen zegt dat ik al bij Ajax speel, maar er zijn nog geen handtekeningen op papier gezet.
Kik Pierie
Rondom Pierie was het deze week ook onrustig, want hij was deze week gesignaleerd in Amsterdam voor gesprekken met Ajax. Dat ontkent de verdediger niet. Wel zegt hij dat er nog niets rond is. "Iedereen zegt dat ik al bij Ajax speel, maar er zijn nog geen handtekeningen op papier gezet. Dat de clubs al een tijdje praten, is waar. Wat er allemaal klaarligt en inhoudelijk, kan ik niet op ingaan. Wat ik kan zeggen is dat Ajax een fantastische club is."
De komende vier wedstrijden wil Pierie zich richten op Heerenveen. "We willen de play-offs halen. Daarvoor moet er nog wat gebeuren, want voorlopig staan we daar niet. Na de zomer kijk ik verder."

Bal op de paal

Ben Rienstra was in de tweede helft dicht bij de 2-0. "Ik nam 'm goed aan, meteen langs m'n tegenstander en ik raakte 'm ook heerlijk." Het was net niet genoeg en dus kon Groningen terugkomen in de wedstrijd. "Uiteindelijk was de 1-1 wel terecht", moest Rienstra toegeven.
Ben Rienstra
De eerste helft was echter duidelijk voor de Feansters. "Wij moeten met 2-0 of 3-0 gaan rusten. Groningen had de eerste helft geen enkele kans en wij waren goed." Het bleef lang 1-0 en na de bal op de paal van Rienstra kwam Groningen beter in de wedstrijd. "Zij gingen wat opportunistischer spelen met Paul Gladon in het veld. Daar hadden wij moeite mee."
Rienstra speelde zelf iets dieper dan hij gewoonweg doet bij Heerenveen. "Dit was een beetje hoe ik vorig jaar ook speelde. Ik heb hier bij Heerenveen ook een paar wedstrijden gespeeld, maar niet vaak."
Uiteindelijk vond Rienstra het gelijkspel dus wel terecht. Hij was vooral blij met de manier waarop de ploeg op het veld stond. "We gingen met applaus van het veld", blikt hij terug. "We hebben in ieder geval gestreden tot de laatste seconde. Meer kun je niet doen. Eigenlijk moet dat iedere week."