Nacht van de Filosofie trekt veel belangstellenden in Leeuwarden

'Ik stuntel dus ik ben': dat was het thema van de Nacht van de Filosofie zaterdagavond in Leeuwarden. Zo'n 500 mensen kwamen op het evenement in de Blokhuispoort af, en daarmee was het uitverkocht.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De boodschap was: wij mensen stuntelen door het leven, dat is nu een keer zo en daar moeten we maar vrede mee hebben. "Als je mislukt, doe het dan tenminste mooi", zei filosoof Menno de Bree uit Groningen.
De Bree, auteur van 'Het Eeuwige tekort', haalde de bekende tips voor een gelukkig en succesvol leven onderuit. "Optimistisch zijn, in het nu leven, in balans zijn, doen wat je wilt, volg je passie, we kennen ze allemaal maar er klopt volgens mij helemaal niks van."
Filosofe Stine Jensen ging in op de vraag hoe erg het eigenlijk is dat je het niet redt in de politiek, sport en werk.

Stuntelen met seks

Opvallend veel interesse was er voor het gestuntel met seks. Psycholoog Irma van Steijn uit Leeuwarden vertelde dat we graag de perfecte partners in bed zijn, maar dat kan niet. "Je moet leren stuntelen en ontdekken dat dat niet erg is. Het wordt er juist leuker van. Ga lekker aanrommelen en lach een beetje om jezelf, dan komt het goed."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Van Steijn krijgt veel stellen op de bank die een oplossing vragen voor hun slechte seksleven. Mannen zijn teveel met hun prestaties bezig. "Ze hangen zoveel aan hun piemel op, soms zelfs hun hele zelfbeeld dat ie vanzelf gaat hangen."
En vrouwen? "Velen vinden dat hun schaamlippen te groot zijn of een verkeerde vorm hebben. Er is een toenemende vraag naar correcties."

Tips

Om er nog iets moois en spannends van te maken, had de seksuologe nog een paar tips voor de bezoekers. "Ga samen stuntelen, omarm lichamelijk ongemak, zoen dagelijks, geef complimenten en raak elkaar aan. Geen zin hebben is ook oké en niet elke vrijpartij hoeft te eindigen in een orgasme."
En voor wie dat niet genoeg was, ging er een vibrator in de vorm van een pinguïn door het publiek. Werkt met luchtdruk en is heel populair. "Al maanden uitverkocht."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust