FNP-partijleider Johannes Kramer: "Ik ben altijd blij met de PvdA"

De FNP komt voor de derde keer op rij in het provinciebestuur. En dus kan partijleider Johannes Kramer beginnen aan zijn derde termijn als gedeputeerde. Maar dat vindt hij niet het belangrijkste? "Het gaat om de knikkers. De FNP is geen partij die niets heeft in te brengen. We doen mee omdat we met Fryslân verder willen."
Johannes Kramer FNP
"En we hebben er nu vertrouwen in dat dat met deze vier partijen kan", zegt Kramer. Informateur Harry van der Molen adviseerde vrijdag een coalitie van CDA, PvdA, FNP en VVD.

Vanuit het midden

En dus niet de rechtse coalitie zonder de PvdA en met Forum. Dat is logisch, volgens Kramer. "Het is maar een smalle coalitie, met 22 zetels. Dan is het belangrijk dat je vanuit het midden deze provincie gaat besturen. Dat is beter dan vanaf de rechterflank. En ik ben altijd blij met de PvdA, op basis van de inhoud."
Forum voor Democratie had wel kans, zegt ook Kramer. "We hadden op voorhand geen problemen met Forum. We waren wel benieuwd: wat willen ze en wie zijn ze? We hebben twee gesprekken gehad. Het eerste was wat ons betreft erg positief. Bij het tweede gesprek moesten we echter constateren dat de raakvlakken op het gebied klimaat er niet waren, door de opstelling van Forum."
Het gaat ons om het behoud van het landschap en daar passen geen nieuwe windmolens bij.
Johannes Kramer
Nu zal de FNP moeten kijken of ze er uit kunnen komen met CDA, PvdA en VVD. Op het gebied van windmolens liggen de standpunten niet dicht bij elkaar. "We hebben gezegd: geen nieuwe windmolens op land erbij", zegt Kramer. "En we zijn nog steeds principieel: niet meer windmolens op land dan dat we in 2015 na een zwaar debat afgesproken hebben. Fryslân moet geen energiefabriek worden. Tegelijkertijd staan we wel voor een opgave op het gebied van klimaat en het veenweidegebied. Daar willen we onze bijdrage aan leveren. Daar zijn dorpsmolens onderdeel van, maar het gaat ons om het behoud van het landschap en daar passen geen windmolens bij."

Ook wat krijgen

"We moeten nu verder met elkaar praten", zegt Kramer over het vervolg van het proces. "We hebben het vertrouwen uitgesproken dat we eruit kunnen komen. Daar loop ik niet op vooruit. We willen wel aan die bovengrens van het aantal vastgestelde windmolens vasthouden. Waar je iets laat, moet je ook wat krijgen."
Op andere gebieden ziet de FNP grote kansen in de samenwerking met de PvdA. "Er liggen grote opgaven op het gebied van veenweide en landbouw. Daar denken de PvdA en wij in hoge mate hetzelfde over", zegt Kramer.
Kramer kan dus rekenen op nog eens vier jaar in de Gedeputeerde Staten. Met welke portefeuille is nog de vraag. "De portefeuille die ik heb, vind ik fantastisch. Maar het besturen van Fryslân is belangrijker dan mijn positie. Ik ben ondergeschikt aan het collectief."