Burgemeester wil in gesprek met café: "Maatregelen om verstoringen te voorkomen"

Burgemeester Ferd Crone uit Leeuwarden wil in gesprek met de mensen van café Het Gouden Pilsje. Als het aan de burgemeester lag, werd het café een maand lang gesloten. Daar stak de rechter echter een stokje voor. "Ik wil nu het gesprek aangaan over maatregelen om toekomstige verstoringen van de openbare orde te voorkomen", zegt Crone.
© Omrop Fryslân, René Koster
Aanleiding voor Crone om het café te sluiten, was dat supporters van voetbalclub AZ daar begin januari voor overlast zouden hebben gezorgd. Ze riepen discriminerende en strafbare dingen. Volgens de burgemeester had het café niet genoeg gedaan om wat aan die spreekkoren te doen.
De rechter zegt dat de burgemeester wel de bevoegdheid had om het café te sluiten, maar vond de sluiting in dit geval niet redelijk. Een sluiting is bedoeld om een eind te maken aan de verstoring van de openbare orde en veiligheid. Omdat het hier maar om een eenmalig probleem gaat, hoeft het café niet een maand dicht, zegt de rechter.
Ria Efdee fan Het Gouden Pilsje © Omrop Fryslân, René Koster
"Het moet voor Het Gouden Pilsje en alle andere horecabedrijven in Leeuwarden duidelijk zijn dat openbare ordeverstoringen niet worden getolereerd en dat ik hiertegen zal optreden", zegt Crone. "Ik wil dan ook in gesprek met de exploitanten om goede afspraken te maken om nieuwe overtredingen te voorkomen. Bij voldoende vertrouwen zal ik het besluit tot sluiting intrekken en omzetten naar een waarschuwing."