Eerste serieuze test geluidsmeetnet vliegbasis Leeuwarden levert tevreden reacties op
De eerste serieuze test van het geluidsmeetnet rond de vliegbasis Leeuwarden is geslaagd. De afgelopen veertien dagen werd op de basis de grote internationale oefening Frisian Flag gehouden. Elke dag waren er zo'n honderd starts en landingen. Het leverde meteen al een schat aan informatie op. De komende tijd wordt die informatie gebruikt om het geluidsmeetnet verder te optimaliseren.
Earste serieuze test lûdsmjitnet is goed slagge
Anton den Drijver, oud-commandant van de vliegbasis Leeuwarden en adviseur van het geluidsmeetnet is opgetogen. "We kregen al vrij snel het verzoek van omwonenden om microfoons bij te plaatsen. We hebben er twee, drie extra weten te plaatsen." Het net is al een aantal weken actief en de vliegtuigen, startbanen en geluidsmeetpunten zijn te zien op een speciale website.
De ontwikkelaars van het geluidsmeetnet zijn druk bezig om alles af te stellen, zodat er een goed beeld ontstaat. Den Drijver: "Dan heb je testgegevens nodig. Normaal gaan er op een dag zo'n tien toestellen weg. Dan ben je maanden bezig om alles goed af te stellen. Deze oefening is dan ideaal met al die starts en landingen."
Website druk bezocht
Gerard Veldman van dorpsbelang Jelsum-Koarnjum is ook tevreden. "Ja, het heeft nu twee weken gedraaid en ik hoor dat veel mensen de website gebruiken. We hebben het hier in Jelsum en Koarnjum flink voor de kiezen gekregen. Bijna alle starts gingen over het dorp heen. Dat is de invloed van de 'weergoden'."
In het dorp is goed naar de website gekeken, merkt Veldman. "Ja, iedereen die je er over aanschiet op straat, zegt dat ze naar de site hebben gekeken. Dat is alleen maar goed."

Den Drijver heeft de website met alle gegevens de afgelopen weken goed in de gaten gehouden. Hem is een aantal zaken opgevallen. "Wat je ziet is een duidelijke spreiding van het geluid en ook de invloed van de omgeving. Neem nou Koarnjum. Als er niet gevlogen wordt, zie je dat er ook veel omgevingsgeluid is, dat er dichtbij een drukke weg ligt. Er is een hoge standaardwaarde, dus geluidsbelasting, als er niet gevlogen wordt. En je ziet ook de invloed van de wind. Het kan hard waaien."
Als oud-basiscommandant vallen hem ook andere zaken op. "Zo zie je dat toestellen soms de route aanpassen om aan de regels te voldoen. Bijvoorbeeld om goed uit te komen voor de landing. Dat zie je dan terug in het meetnet."
Geluidspieken
Ook Veldman is een paar dingen opgevallen: "Je ziet duidelijk dat het ene toestel echt meer lawaai maakt dan het andere. Er zijn echt pieken, zoals afgelopen dinsdag. Toen was er een toestel dat de 120 dB aantikte. Dat is best luid. De meeste zitten rond de 110."
Er is nog ruimte voor verbetering, zegt Den Drijver. Zo moeten de vliegtuigen zichtbaarder worden. Met één klik moet je kunnen zien welk toestel er in de lucht hangt.

Op vliegbasis Leeuwarden is ook nieuwsgierig meegekeken naar de resultaten van het geluidsmeetnet. Basiscommandant Arnoud Stallmann: "Het is ons heel goed bevallen. Je kunt live meekijken wat er gebeurt, waar er geluid geproduceerd wordt en hoe dat komt. Het is nog wel te vroeg om conclusies te trekken."
Een van de doelen is, om zo opener te worden naar de omgeving toe. "We willen graag goed communiceren met onze omgeving. Als we dat beter doen dan kan het draagvlak, dat al groot is, verder toenemen. Ik hoop dat de openheid daar voor kan zorgen."
Minder klachten
Het aantal klachten over Frisian Flag is afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar waren het er tot vrijdagmorgen tien uur 49. Tijdens en na de oefening van vorig jaar kwamen er 89 klachten binnen.
Vrijdagmorgen is de laatste oefenmissie gevlogen. De meeste buitenlandse deelnemers zijn intussen weer naar huis gegaan.