Schoolfietstocht: 1.000 kinderen stappen vrijdag op de fiets

Voor de derde keer houdt Fietsersbond Fryslân de schoolfietstocht op de dag van de Koningsspelen. De belangstelling vanuit scholen om mee te doen, groei. Dit jaar doen 13 scholen en zo'n 1.000 schoolkinderen mee. Het is daarmee, volgens de Fietsersbond, de grootste fietstocht van Nederland.
Fytspaad © Shutterstock.com
De totale route is zo'n 60 kilometer, maar kinderen kunnen ook kiezen voor een kortere route. Speciaal voor de fietstocht gaat het pontje Wynser Oerset eerder in de vaart. De tocht is bedoeld om schoolkinderen te laten bewegen, maar ook om ze bij te brengen hoe je als fietser veilig deel kunt nemen aan het verkeer. Op drukke punten worden verkeersregelaars ingezet.
Kees Mourits van de Fietsersbond Fryslân kijkt er naar uit "Het aantal deelnemers groeit. Vorig jaar deden tien scholen mee, dit jaar dertien. Maar ook de scholen die eerder meededen doen weer mee. Dat is ook een goed teken."
Verschillende routes
Er zijn verschillende routes, de kortste is 10 kilometer en de langste 60 kilometer. Kinderen kiezen zelf of ze de lange of korte route nemen. "Vorig jaar merkten we dat ze de route van 10 kilometer hadden gekozen, maar als ze eenmaal aan het fietsen zijn, ze vaak wel twee keer zoveel fietsen dan dat ze van plan waren."
Het doel van de Fietsersbond is dat kinderen ervaring krijgen in het verkeer. "Door veel te fietsen word je vaardiger op de fiets en heb je veel meer tijd om op verkeerssituaties te letten", zegt Mourits.
Kees Mourits fan Fytsersbûn Fryslân oer de fytstocht foar skoalbern