Leeuwarden en Friese Waddeneilanden scoren goed op openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in de provincie Fryslân krijgt in de zogenaamde OV-klantenbarometer een goede beoordeling. De Friese Waddeneilanden staan landelijk op de tweede plaats met een 8.4. De grootste steiger in het stadsvervoer is Leeuwarden. Met een 8,2 behaalt de Friese hoofdstad de derde plaats in de algemene top 3.
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Het busvervoer in Noord- en Zuidwest-Fryslân gaat van een 7,7 naar een 7,8. Zuidoost-Fryslân gaat van een 7,6 naar een 7,8. De treindiensten in Fryslân blijven, na de stijging van de afgelopen jaren, op hetzelfde niveau en worden gewaardeerd met een 7,7.
In de algemene top 3 van 2018 staat het stadsvervoer van Leeuwarden (8,2) op de derde plaats en de Friese Waddeneilanden (8,4) staan op de tweede plaats. Als eerst is geëindigd Rotterdam-Dordrecht en Drechtsteden, met een 8,5.
In de categorie 'beste stadsvervoer' heeft het busvervoer van Leeuwarden de eerste plaats veroverd. Op de tweede en derde plaats staan de bussen van Den Haag en Lelystad.
In bus fan Arriva op Skiermûntseach © Omrop Fryslân, Ronald van der Pol
De OV-Klantenbarometer is het jaarlijkse klanttevredenheidsonderzoek in het openbaar vervoer. In totaal hebben dit jaar 113.909 OV-reizigers bij 7.689 ritten de vragenlijst met ruim dertig vragen ingevuld. Het onderzoek is uitgevoerd door Goudappel Coffeng, in opdracht van CROW-KpVV.
CROW-KpVV is onderdeel van CROW, een kennisplatform voor infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en (openbaar) vervoer, aanbesteden en contracteren.

Staatssecretaris

Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven maakte donderdag bij het Jaarcongres OV-kampus 2019 de resultaten bekend. Ook reikte ze enkele prijzen uit. Ze noemt de waardering een mooi compliment voor vervoerders en OV-personeel.