Coach Symen Abe Hoekstra pakt het anders aan: eierzoeken als voetbaltactiek

Zaalvoetbalcoach Symen Abe Hoekstra strijdt vrijdagavond met Drachtster Boys om een plek in de play-offs om het landskampioenschap. Het team van Hoekstra moet zelf winnen van Os Lusitanos en concurrent Drs. Vijfje moet punten verspelen tegen Team Alkmaar/Sportstars. Naast het coachen in de eredivisie van het zaalvoetbal, heeft Hoekstra nog een hobby, en die hobby helpt hem ook bij zijn coachwerk.
Repo Symen Abe Hoekstra
In het voorjaar is Hoekstra regelmatig in het veld te vinden. Hij vind het leuk om te 'aaisykjen' (zoeken naar kievitseieren). "Dit is de nazorgperiode. Dan ben ik een of twee keer per week in het veld te vinden. Het is lekker om je hoofd leeg te maken. En je kan over zaken nadenken, over de training of over de komende tegenstander", vertelt Hoekstra, als hij een ronde maakt door het land bij Koarnjum. Er zitten meerdere kieviten in het veld en Hoekstra heeft nog niet alle nesten gevonden. Om ze te kunnen beschermen tegen de boeren, plaatst de inwoner van Koarnjum stokjes bij de nesten.
Het zaalvoetballen speelt altijd in het hoofd van Hoekstra. Hij was coach bij verschillende zaalvoetbalclubs, maar nu is hij bezig met zijn vierde seizoen in Drachten. Toch is dit net het jaar waarin het wat minder gaat. De eerste vier plaatsen in de eredivisie geven recht op de play-offs, maar Drachtster Boys staat vijfde met nog één wedstrijd te spelen. Volgens Hoekstra zat er niet meer in. "We moeten realistisch zijn. Als we er in de laatste wedstrijd nog om spelen, doen we het goed. En dat doen we nu. We moeten winnen en dan afwachten wat er gebeurt. Als we het niet halen, dan hebben we er in ieder geval alles aan gedaan."
Sealfuotbalcoach Symen Abe Hoekstra yn it fjild © Omrop Fryslân
Het is geen prettig gevoel. We moeten hopen dat Alkmaar zijn plicht doet.
Symen Abe Hoekstra over de situatie waarin Drachtster Boys de play-offs niet meer in eigen hand heeft
Het vertrek van vijf speelsters in de afgelopen twee seizoenen, kon dit jaar niet meteen worden opgevangen. Dat is de reden dat Drachtster Boys de successen van vorig jaar (finale) en het jaar daarvoor (landskampioen en bekerwinnaar) waarschijnlijk niet kan herhalen. Ze hebben het in ieder geval niet meer in eigen hand. "Dat is geen prettig gevoel", vertelt Hoekstra. "Ik had gehoopt dat wij vorige week zouden winnen en Drs. Vijfje puntverlies zou oplopen tegen de nummer twee. Maar dat is jammer genoeg niet gebeurd. Nu moet je hopen dat Alkmaar zijn plicht doet."
Mocht Drachtster Boys het vrijdag toch niet redden, dan is dat voor Hoekstra een grote tegenvaller. "Dan ben ik enorm teleurgesteld." Die klap zal hij dan komend weekeinde verwerken in het weiland. "Dan kan ik heerlijk het hoofd leegmaken. Evalueren wat, waar en wanneer het misgegaan is. Dan is het mooi om ook een andere hobby te hebben, want dan komt het zaalvoetbal op een lager pitje te staan."
De wedstrijd tussen Drachtster Boys en Os Lusitanos begint vrijdagavond om 20:40 uur en is live te volgen op Omrop Fryslân op de radio in een extra sportprogramma. Daarin ook een verslag van de wedstrijd tussen SC Cambuur en Jong FC Utrecht.
© Omrop Fryslân
In de 'Wedstriid fan de Wike' staat iedere week op Omrop Fryslân radio, televisie en online een bijzondere sportwedstrijd centraal. Van korfbal tot amateurvoetbal en van betaald voetbal tot shorttrack: alles komt voorbij. Er wordt in aanloop extra aandacht besteed aan de wedstrijd, die verkozen is tot 'Westriid fan de Wike'. De uiteindelijke grande finale, de wedstrijd zelf, is online te volgen op omropfryslan.nl en in de omrop app. Soms is de wedstrijd ook live te volgen op radio of tv, en anders is er later een samenvatting te zien.