School in krimpgebied weet met bijzondere lessen toch te groeien

Jarenlang zag het er niet goed uit voor de Ulbe van Houtenschool in St.-Annaparochie. De christelijke middelbare school verloor ieder jaar zo'n tien procent van de leerlingen. Maar dit jaar wordt er al voor de derde jaar op rij een groei voorspeld. En dat in een krimpregio. Hoe kan dat?
Krimp StAnne groeit
"Ik zit bij Travel Academy. Daar leer ik hoe ik een reis moet organiseren", vertelt Mats, één van de leerlingen van het Ulbe van Houten. "Ik leer dan hoe ik moet zoeken op internet, maar ook hoe ik dan praktische zaken moet regelen. En het mooiste is dat wij die reis dan ook echt gaan maken. Dat vind ik wel heel bijzonder aan deze school."

Robots en drones

Het is zomaar een voorbeeld van de extra activiteiten die de leerlingen op school krijgen aangeboden. Daarnaast werken ze ook met bijvoorbeeld robots en leren ze hoe ze moeten omgaan met drones, of hoe een restaurant werkt.
"We hebben enkele jaren geleden op vrij drastische wijze gesneden in ons aanbod op school", vertelt directeur Eelco Bruinsma. "Alle vakken moesten een uur inleveren. En de tijd die dat opleverde kon door de kinderen worden gebruikt voor andere vaardigheden, of om vakken bij te spijkeren waar ze niet zo goed in zijn."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Nina: "Ik ben niet zo goed in wiskunde en ik krijg nu veel extra hulp. Als ik bijvoorbeeld een onvoldoende heb op wiskunde, dan neemt de leraar de toets nog met me door en kan ik zo zien waar ik nog moet verbeteren."
De leerlingen zijn zeer te spreken over de persoonlijke aanpak van het Ulbe van Houten. Een aanpak die op steeds meer scholen wordt ingevoerd. Maar hoe dat wordt gedaan, verschilt nog wel eens. Voor het Van Houten geldt in ieder geval dat het in de smaak valt. De afgelopen drie jaar kwam er ieder jaar zo'n tien procent extra leerlingen bij.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
De groei zorgt zelfs voor problemen op school. Zo moesten er in de centrale hal extra zitplaatsen bij gemaakt worden, en ook op andere plaatsen in de school moest met ruimte worden geschoven. Op dit moment heeft het Ulbe van Houten zo'n 500 leerlingen. Directeur Bruinsma verwacht dat die groei ook de komende twee jaar nog zal doorzetten. Maar daarna wordt het ook voor deze school weer moeilijk.

Einde aan de groei

Sint-Annaparochie ligt in een krimpgebied en dat zal er hoe dan ook voor zorgen dat er een einde zal komen aan de groei van het aantal leerlingen. De groei die het Ulbe van Houten nu haalt gaat ten koste van andere scholen in de omgeving. Als de bevolking krimpt en vergrijst zal ook het Van Houten minder leerlingen krijgen.
"Maar een echt groot probleem is dat niet", zo vertelt Bruinsma. "We moesten nu groeien om de werkgelegenheid op peil te houden. De komende jaren stromen er echter ook wat docenten uit, gewoon door de leeftijd. En dan kunnen we dus de teruggang in het aantal leerlingen op een natuurlijke manier opvangen."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga