Brandgevaarlijke cv's in huurwoningen; familie uit Dronrijp op zoek naar oplossing

In Fryslân zijn er in huurwoningen veel gevaarlijke cv-ketels van leverancier Agpo Ferroli geïnstalleerd. De familie Veldema uit Dronrijp kan daarover meepraten. Enige tijd geleden kwamen er vreemde geluiden uit hun ketel, waarna het apparaat ontplofte. Van leverancier Agpo Ferroli kwam er een monteur langs, die de ketel niet wilde vervangen, maar provisorisch repareerde.
De ûntplofte cv-tsjettel © Omrop Fryslân
"De cv was finaal doorgebrand. Toen hebben we contact opgenomen met Wonen Noordwest Friesland", vertelt Johannes Veldema. Die vereniging gaf installatiebedrijf Feenstra de opdracht om een nieuwe ketel te installeren. Daar was de fabrikant het echter niet mee eens.
Die stuurde een monteur, die helemaal uit Eindhoven moest komen. "De binnenwand wordt warm, dus we zeiden: we willen er een mantel omheen hebben. Toen wilde hij de oude mantel er weer omheen doen." Dat zagen de Veldema's niet zitten, want de mantel was doorgebrand. "Nu hebben we er een mantel omheen gekregen die niet past."
De ferbaarnde mantel © Omrop Fryslân
Johannes Veldema uit Dronryp vertelt over de cv-ketel
Een aantal dagen geleden maakte de ketel weer alarmerende geluiden. Maar de familie Veldema wil de monteur van de fabrikant er niet weer bij hebben. Daarom is er nu nog geen oplossing en leven ze met een onzeker gevoel in hun huurwoning in Dronrijp.