Campagne '11huisartsen' moet dreigend tekort aan huisartsen aanpakken

Binnen een aantal jaar gaat een groeiend aantal huisartsen met pensioen en daardoor kan er op meerdere plaatsen een accuut tekort aan huisartsen ontstaan. De Friese Huisartsen Vereniging en Provincie Fryslân zijn daarom begonnen met de campagne '11huisartsen', om er voor te zorgen dat er meer huisartsen naar Fryslân komen.
Kampanje '11huisartsen' moat driigjend tekoart oan húsdokters oanpakke
Meerdere huisartsen van binnen en buiten Fryslân hebben woensdagmiddag een tocht gedaan langs huisartsenpraktijken. Bij de zogenaamde '11praktijkentocht' gingen de huisartsen bij praktijken langs om te kijken of ze ook naar Fryslân willen komen, om hier bij een praktijk te werken of een praktijk over te nemen.
De organisatie van de tocht is enthousiast en blij met de opkomst. De provincie hoopt met de campagne vooral in te spelen op de mogelijkheden die hier zijn voor huisartsen en voor hun vaak hoogopgeleide partners.
Manon Urff is één van de huisartsen die van Utrecht naar Fryslân is gekomen. Voor haar zijn de mogelijkheden in de provincie de grootste reden om hier te werken. "Er is hier gewoon heel veel werk en dat geeft je heel veel vrijheid", zegt Urff. Ook de ruimte was voor haar en haar familie een reden om naar het Noorden te verhuizen.
Volgens Erik Dijkstra van de Landelijke Huisartsen Vereniging zijn ze daarin niet de enigen. "Het platteland is populair. We moeten vooral de steden op de kaart zetten", zegt Dijkstra.
Erik Dijkstra over het huisartsentekort en Manon Urff over het werken in Fryslân