Fries succes op wereldkampioenschap colorguard

Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar we hebben in Fryslân twee toppers op het gebied van colorguard. Dat is simpel gezegd een Amerikaanse versie van majorette. Ivanka Haijma en Tjitte Hoekstra uit Sexbierum werden dit weekend met hun team derde op het WK in Dayton, Amerika.
huldiging colorguard
Het tweetal traint tegenwoordig in Amersfoort, maar zijn jaren geleden begonnen in hun woonplaats. Daar kregen ze les van Jitske Knol en Trea Noteboom, die zelf de sport al tien jaar beoefenen. "Het is heel bijzonder dat ze nu derde zijn geworden. Het is het beste resultaat van een Nederlandse ploeg ooit. De sport wordt gedomineerd door Amerikanen", vertelt Jitske.
De sport is heel groot in de Verenigde Staten, Daar wordt les gegeven in de sport op High Schools en het Amerikaanse Dayton, waar het WK werd gehouden, wordt gezien als het Walhalla van het colorguard. Anders dan bijvoorbeeld bij majorette, zitten er een stuk meer show-elementen in. "De show wordt gedaan met een vlag, een sabel en een rifle. Daar wordt een choreografie bij geschreven van zo'n vijf tot zeven minuten", zegt Trea. "Ik denk dat het door die elementen ook leuker is voor het publiek dan majorette", vult Jitske aan.