Frits Barend: "Dit is één van de mooiste dagen van mijn leven"

Jelle en Jeltje de Vries uit Oudega (De Fryske Marren) zijn de echte helden van deze wereld. Dat zei Frits Barend woensdagochtend bij de overdracht van het graf van het echtpaar De Vries aan de school van Oudega. Hij was er met zijn broer Bert en meerdere familieleden aanwezig, die allen hun bestaan te danken hebben aan Jelle en Jeltje. Zij vingen in de oorlog Bert en zijn ouders op bij hun boerderij toen ze moesten onderduiken voor de Duitsers.
Frits Barend
Bert Barend vertelde de kinderen op basisschool De Fluessen wat er in Oudega gaande was in de Tweede Wereldoorlog. Hij moest doen alsof Jelle en Jeltje zijn echte ouders waren. Als 2-jarige was dat niet moeilijk. "Ik wist niet beter. Pas na de oorlog realiseerde ik me hoe het echt zat. Ze moesten het me uitleggen."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Het hele dorp wist dat er joden in de boerderij van De Vries verborgen zaten. Maar niemand sprak erover. Voor Bert Barend betekende het dat hij gewoon de straat op kon en met andere kinderen uit het dorp kon spelen. "En dat maakt het wat mij betreft zo bijzonder", zegt broer Frits Barend.
Zelf is hij pas na de oorlog geboren, maar Barend is het dorp nog altijd erg dankbaar. "Ik ben me er heel erg van bewust dat ook ik er niet was geweest zonder Jelle, Jeltje en de rest van het dorp."
Bert Barend vertelt over zijn ervaringen © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Dat hetzelfde dorp nu ook weer op het graf van het echtpaar wil passen en aandacht besteedt aan hun verhaal is volgens Barend ontzettend bijzonder. Basisschool De Fluessen zal vanaf vandaag het graf onderhouden. Met een speciale bijeenkomst op school en in de kerk is het graf officieel aan de school overgedragen.
De familie Barend was diep onder de indruk. "Ik vind dit echt één van de mooiste dagen van mijn leven. Om te zien hoeveel warmte er in dit dorp is en hoe ze omgaan met dit verhaal. Ik vind het echt heel bijzonder", zei Frits Barend.
Frits (links) en Barbara Barend (rechts) in de kerk van Oudega © Omrop Fryslân, Wytse Vellinga