Twee jaar celstraf geëist voor plofkraak in Lemmer

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag twee jaar geëist tegen een 22-jarige inwoner van Lemmer en een 27-jarige man uit Urk. Het tweetal blies in mei 2017 de pinautomaat van de Rabobank in Lemmer op en vluchtte weg op de scooter met een buit van ongeveer 130.000 euro.
© CAMJO Media
Naast de gevangenisstraf van twee jaar eiste het Openbaar Ministerie ook nog een half jaar voorwaardelijk.
De plofkraak zorgde voor een ravage bij de Poiesz-supermarkt op het Verlaet in Lemmer, waar de pinautomaat van de Rabobank zat. De gevel van het gebouw werd volledige verwoest. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het gebouw onderzocht, maar er werden niet meer explosieven gevonden.

Daders gearresteerd

Lange tijd had de politie geen idee waar de daders zich precies ophielden. Een getuige, die zich in september 2017 meldde, wist meer te vertellen over de daders. Een van hen, een 22-jarige inwoner van Lemmer, kon in december van dat jaar worden aangehouden. Vorige zomer werd de 27-jarige Urker gearresteerd die zich op dat moment in België bevond.
© CAMJO Media
De verdachten hebben altijd ontkend iets met de plofkraak in Lemmer te maken te hebben. Ze waren dinsdag niet aanwezig bij de behandeling van de zaak. Zowel de Rabobank als de Poiesz dienden schadeclaims in. De totale schade voor de supermarkt bedroeg meer dan 23.000 euro. Het grootste deel daarvan is vergoed door de verzekering. Het resterende bedrag wil de Poiesz op de verdachten verhalen.

Geld terug

De bijna 130.000 euro die het tweetal buitgemaakt heeft, wil de bank terug hebben. Daarnaast moet de verwoeste geldautomaat ook worden vergoed. De officier van justitie kondigde aan dat hij bovendien een zogenoemde 'pluk-ze-vordering' gaat opleggen, bedoeld om geldinkomsten uit criminele activiteiten terug te krijgen.
De rechtbank in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak in deze zaak.