Moordzaak Van Seggeren in juni voor de rechter

De zaak Van Seggeren komt definitief op 12 en 13 juni voor de rechter. Dat werd dinsdagmorgen duidelijk op een pro-formazitting. De rechter trekt dus twee dagen uit voor de behandeling van de zaak.
Moardsaak Van Seggeren yn juny foar de rjochter
De zaak tegen de 34-jarige weduwe van Van Seggeren wordt dinsdag niet inhoudelijk behandeld. De vrouw wordt verdacht van de moord op haar man Tjeerd van Seggeren in juli 2017. Het lichaam van het 37-jarige slachtoffer werd aangetroffen in een weiland bij De Westereen. Het is nog steeds niet duidelijk wat er precies is gebeurd. Er zijn meerdere scenario's doorgenomen er zijn meerdere verdachten aangehouden.
In januari van dit jaar is een Duitse man aangehouden, de ex-vriend van de weduwe van Van Seggeren. Deze man is op 11 maart overgeleverd aan de Nederlandse justitie. Drie dagen later is hij weer vrijgelaten, omdat uit het onderzoek bleek dat hij waarschijnlijk niets met de gewelddadige dood van Van Seggeren heeft te maken.
Volgens officier van justitie Henk Mous is de Duitser nog wel verdachte. "Toch heb ik besloten om hem niet voor te geleiden. Er was een misverstand met het alibi dat hij had. En daar baalt hij van", zei Mous dinsdagmorgen. In eerste instantie werd namelijk gedacht, dat de man niet eerlijk was geweest over zijn alibi. Uit zijn verklaring bleek echter dat er een vergissing was.
© De Vries Media
Volgens advocaat Brian de Pree van de verdachte vrouw is het een vreemde zaak. "Het Openbaar Ministerie presenteert als een soort van schijnbeweging steeds weer een doorbraak. Eerst werd de moeder aangehouden en even later weer vrijgelaten. Onlangs de Duitse ex-vriend, die na een paar dagen ook weer vrijkomt. Het OM werkt op deze manier aan een bepaalde beeldvorming, om de verdenking van de verdachte vooruit te duwen."
Dat viel verkeerd bij Mous. "De verdediging moet zich aan zijn taak houden. Hij is nu het Openbaar Ministerie aan het framen. Wij hebben nooit het woord 'doorbraak' gebruikt. Het gaat hier om een moord. En dat kan betekenen dat we mensen moeten aanhouden. We moeten alle registers opentrekken."

Vrouw blijft in hechtenis

De Pree vroeg de rechtbank om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te heffen. Volgens de advocaat zijn er geen ernstige bezwaren om de vrouw langer vast te houden. De verdachte noemde het proces tot nu toe "allemaal poespas. Alles wordt negatief uitgelegd. Ik heb alles verloren, mijn pijn zien jullie niet. Jullie weten niet wat het leven is in de gevangenis."
Volgens haar advocaat mist ze haar kinderen ontzettend. "Dat alleen al is reden genoeg om haar in afwachting van het proces vrij te laten", zegt De Pree. De rechtbank is it daar niet mee eens en dus blijft de vrouw vastzitten.

Onderzoek bijna klaar

Het onderzoek is zo goed als afgerond. De vader en zus van Van Seggeren zijn inmiddels gehoord. Alleen de telefoongegevens van de verdachte moeten nog worden onderzocht. Dat is eind april klaar.
Plysje-ûndersyk yn saak-Van Seggeren © Omrop Fryslân
Verslaggever Auke Zeldenrust over de zaak Van Seggeren
In juli 2017 wordt het lichaam van de 37-jarige Tjeerd van Seggeren aangetroffen in een weiland bij De Westereen. Een overzicht van de moordzaak is hier te vinden.