Simke Kloostermanprijs 2019 voor kinderboek 'Tomkes foarlêsfeest'

Het kinderboek Tomkes foarlêsfeest heeft de Simke Kloostermanprijs van 2019 gewonnen. Het boek van schrijvers Auck Peanstra (1954-2016) en Riemkje Pitstra en illustrator Luuk Klazenga kwam in 2016 uit, ter nagedachtenis aan Peanstra.
© Skriuwersboun
Schrijfster Auck Peanstra heeft eerder de Simke Kloostermanprijs gewonnen, namelijk in 1998. Toen was dat voor haar boek Yn piama de dyk oer. De jury, bestaande uit Sytske Eringa, Geert Tigchelaar en Gerbrich van der Meer, was unaniem in haar oordeel.

Kanshebbers

Er waren maar liefst veertig kinderboeken die in aanmerking kwamen voor de prijs, waarvan vijf werden genomineerd. De Simke Kloostermanprijs, die uit een oorkonde en geldbedrag van 5.000 euro bestaat, wordt in mei uitgereikt.
Simke Kloosterman was een bekende Friese schrijfster. Ze is bekend geworden met de romans die ze voor volwassenen schreef, maar ze heeft ook kinderboeken geschreven waaronder Twiljochtteltsjes, it Great Teltsjeboek en it Lyts Teltsjeboek. Na haar dood is in 1982 besloten een prijs beschikbaar te stellen voor het beste Friestalige kinderboek. De prijs wordt elke drie jaar door een professionele jury uitgereikt.