Presentatrice Petra Possel verruilde de grote stad voor Gaast

Vier jaar geleden was het klaar. Radiopresentatrice Petra Possel had het gehad met de grote stad. Ze verruilde het drukke, jachtige Amsterdam voor de ultieme rust van het vroegere walvisvaardersdorpje Gaast. In het dorp wonen maar tweehonderd mensen; het was het kleinste dorp dat ze kon vinden.
© Omrop Fryslân, Karen Bies
Over dat hele proces en hoe het nu is heeft ze een boek geschreven: De stad uit! Zondag wordt het gepresenteerd in Makkum. In het boek beschrijft ze personen in Gaast: de 'Grienteboer', de 'Sokkefrou' en de 'Zwaluwman'.

Warm dorp

Possel was meteen verliefd op Gaast, vooral omdat het zo dicht tegen de IJsselmeerdijk aan ligt. Ze noemt het een warm dorp; de bewoners leven met zijn allen om de kerk en de begraafplaats. Ze moest zich er wel overheen zetten om een boek te schrijven over de mensen waar zij mee leeft. Ze verstaat het Fries inmiddels, maar spreken wil nog niet zo.
Petra Possel in het radioprogramma Op en Ut
Een van de personen is Uulkje de Sokkefrou. Ze is getrouwd met Fokke en breit op bestelling voor tien euro twintig sokken in een kleur naar keuze. Uulke en Fokke noemt ze lieve en hartelijke mensen die van alles in het dorp op de hoogte zijn. In Gaast heeft Petra het gevoel dat ze terug is bij de intimiteit van de mensen en dat was er niet in de grote stad.
© Omrop Fryslân, Karen Bies