Cursus mindfulness voor mantelzorgers zorgt voor ontspanning

Mantelzorgers hebben vaak drukte aan hun hoofd. Om deze druk te verminderen, geeft Eef Heinhuis van Stichting Byinoar een cursus mindfulness. "Want door al de stress kom je vaak echt in de problemen. Dit heeft ook weer invloed op je eigen gezondheid."
© Omrop Fryslân
"Wanneer je 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor iemand zorgt, kun je je overbelast gaan voelen; hoe graag je de zorg ook geeft", stelt Heinhuis. "Die overbelasting kan zich uiten in moeheid, onrust, somberheid, piekeren of slapeloosheid. Het ontspannen gaat dan minder makkelijk", merkt Heinhuis bij haar cliënten. "Soms groeit de twijfel en vraag je je af of je het zo wel vol kunt houden. Langdurige overbelasting kan ook leiden tot meer lichamelijke klachten zoals hoge bloeddruk, maag- en darmproblemen."
Heinhuis geeft al een paar jaar deze cursussen. Ze kreeg zoveel opgaven van mantelzorgers, dat ze speciaal voor deze groep een cursus heeft opgezet. "Mantelzorgers moeten echt leren hun aandacht te managen. Ze hebben het allemaal niet zelf meer in de hand en daardoor wordt het moeilijk om je te ontspannen. Ik wil mantelzorgers helpen deze ontspanning weer te vinden. Daar worden ze rustiger van, maar op den duur ook weer pro-actiever."
De cursus mindfulness is op 9 april in Harlingen en op 16 mei in Leeuwarden. Zie hier voor meer informatie.
"De mindfulnesstraining voor mantelzorgers leert je hoe je op een gezonde manier kunt omgaan met de situatie en met de heftige emoties die er soms mee gepaard gaan. Je leert hoe je ook in moeilijke, stressvolle omstandigheden voor jezelf kunt blijven zorgen. Daardoor krijg je weer het gevoel terug de regie over je eigen leven te hebben. Ook al is er verdriet, zorg of pijn."
De meeste deelnemers gaan zich al tijdens de training beter voelen en ervaren meer rust, meer energie, en slapen beter.
Eef Heinhuis, Stichting Byinoar
"De training is een unieke combinatie van 8 weken intensief oefenen en leren van elkaar als lotgenoten", zegt Heinhuis. "Een keer per week kom je bij elkaar en elke dag oefen je thuis. Juist door die intensieve en regelmatige oefening ervaren deelnemers veranderingen. De meeste deelnemers gaan zich al tijdens de training beter voelen en ervaren meer rust, meer energie, en slapen beter. De begeleiding van de trainingen is in handen van ervaren mindfulness-trainers met psychologische achtergrond die gewend zijn te werken met complexe situaties."

Ben jij mantelzorger? Kijk hier voor een overzicht van alle steun voor mantelzorgers in Fryslân

Eén op de drie Friezen geeft wel eens mantelzorg aan iemand in zijn of haar omgeving. En die zorg wordt steeds zwaarder. Toch durven veel mensen en mantelzorgers niet om hulp te vragen.
Daarom komt Omrop Fryslân met de 'Week van de mantelzorg: vraag om hulp'. Vanaf 1 april komen verhalen van allerlei soorten mantelzorgers aan bod en brengen we in beeld wat er aan ondersteuning is voor mantelzorgers in Fryslân.
Kijk hier voor meer informatie over de actieweek en een kaart met een overzicht van alle Friese initiatieven voor mantelzorg.