Varkensboer Lorist: "In mijn ogen zijn er alleen maar verliezers nu"

Varkensboer John Lorist uit Hemelum is erg teleurgesteld nu de gemeente Súdwest-Fryslân tegen de uitbreiding van zijn bedrijf heeft gestemd. Lorist heeft nu een varkensstal met zo'n 5.000 varkens, die hij wilde uitbreiden naar een stal met 8.000 varkens. "Ik ben hier al ruim tien jaar mee bezig en met iedereen in goed overleg. Dan hoop je dat er een keer een positieve uitkomst komt", zegt Lorist.
Bargeboer Himmelum
Lorist begrijpt er niets van. "In mijn ogen zijn er alleen maar verliezers nu. Wij hadden een heel mooi plan waar de varkens beter van werden, waar de omgeving beter van werd en waar onze medewerkers beter van worden. Het is mijn verantwoording om daarvoor te zorgen. Als dat niet lukt, dan ben je teleurgesteld."

Aan alle eisen voldaan

Volgens Lorist heeft hij aan alle eisen voldaan die de gemeente hem heeft opgelegd. De gemeente heeft zelfs een bestemmingsplan vastgesteld en de provincie ook. "Daar is het allemaal aan getoetst. Er is juridisch naar gekeken. Daar voldoet het allemaal aan. Een meerderheid van de raad zegt: toch willen we het niet. Dat kunnen wij niet anders zien dan partijpolitiek dat gedaan wordt."
Hemelumer Hoeve © Hemelumer Hoeve
Ook de stankoverlast zou substantieel minder worden in het nieuwe plan. Lorist denkt dat de gemeente zelf tegen de plannen is, maar dat niet op basis van de regelgeving kan besluiten. De varkensboer gaat nu eerst even rustig nadenken. "Ik ben hier verantwoordelijk voor onze varkens, onze mensen en de omgeving, het is aan mij om daar een oplossing voor te zoeken."
Ik ga er nog altijd vanuit dat er een keer een oplossing komt.
Varkensboer John Lorist
Het is voor de varkensboer geen reden om te vertrekken uit Hemelum. "Ik denk dat we hier een mooi bedrijf hebben. We zitten op een mooie plek. Heel veel inwoners steunen ons. Waarom zou je dan vertrekken? Ik ga er nog altijd vanuit dat er een keer een oplossing komt."
Verslaggever Hayo Bootsma zocht John Lorist op