Zo'n duizend Friese gevangenen uit strafkamp Amersfoort moeten weer een gezicht krijgen

Bijna duizend Friezen hebben in de Tweede Wereldoorlog in Kamp Amersfoort gezeten en ook zij moeten volgens het herinneringscentrum in Leusden weer een gezicht krijgen. Kamp Amersfoort wil voor alle gevangen een fotomonument maken. Het centrum is deze week een grote zoektocht naar foto's begonnen en vraagt daarbij hulp van iedereen die nog beeldmateriaal heeft.
Kamp Amersfoort komt mei fotomomint
In Durchgangslager Amersfoort zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog 35.000 meest politieke gevangenen, vaak in slechte omstandigheden. Er was honger en de bezetter was wreed.
De bijna duizend Friezen die naar het strafkamp werden gebracht, kwamen uit honderdvijftig verschillende plaatsen in Fryslân. Meer dan honderd kwamen uit Leeuwarden, ruim veertig uit Heerenveen en dik twintig uit Drachten. "Uit de kleinst mogelijke dorpjes kwamen Nederlanders en Friezen naar Kamp Amersfoort", zegt Remco Reiding van Nationaal Monument Kamp Amersfoort.
© Kamp Amersfoort
Verreweg de meeste gevangen werden daarna naar concentratiekampen overgebracht. Honderden werden doodgeschoten of kwamen om door ziekte, honger of mishandeling. "De Duitsers zijn behoorlijk tekeergegaan", zegt Reiding. "Vooral de eerste twee jaar zijn verschrikkelijk geweest. Veel gevangenen zijn mishandeld. Op een gegeven moment leden veel gevangenen aan hongeroedeem."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Reiding hoopt dat mensen nog eens hun zolder op gaan, oude dozen openmaken of albums doorbladeren om foto's te vinden van gevangen van toen. Die komen dan in het fotomonument dat volgend jaar wordt geopend. Zelf heeft het herinneringscentrum al tweeduizend portretten.
Wie fotomateriaal heeft, kan dat via de website geefgevangeneneengezicht.nl inleveren.