Mantelzorgwoning: "Wij houden schoonmoeder altijd in het oog"

Het is niet meer vertrouwd om thuis te wonen, maar je wil niet naar een verzorgingstehuis. Dan kom je voor een hele moeilijke keus te staan als mens. Maar sinds 2009 is daar een oplossing voor op de markt: een mantelzorgwoning. Dat is een kleine woning die een mantelzorger op zijn of haar terrein neer kan zetten, zodat de hulpvrager dichtbij is. Jellie Andringa (83) woont in zo'n mantelzorgwoning op het terrein van haar kleindochter.
REPO Mantelsoarchwenning
Bijna hun hele leven woonden Jellie en Jitze Andringa op de oude boerderij op de Hantumerwei in Aalsum. Jitze was boer en Jellie hielp mee. Maar toen Jitze 13 jaar geleden de diagnose alzheimer kreeg, veranderde de situatie. Het bedrijf werd overgenomen door zoon Sjoerd en Jellie werd mantelzorger van haar man.
"Dat heb ik niet alleen gedaan, hoor", vertelt Jellie. "Ik kreeg veel hulp van de familie en de thuiszorg. Het was niet makkelijk, maar ik heb het met liefde gedaan."
Hij wilde het liefst thuis blijven wonen en dat wou ik ook voor hem, maar het was te zwaar om hem te verzorgen.
Jellie Andringa
Maar op een gegeven moment lukte het Jellie niet meer om op Jitze te passen. "Maar hij wilde het liefst thuis blijven wonen en dat wilde ik ook voor hem, maar het was te zwaar om hem te verzorgen." Jellie is zelf hartpatiënt en kan niet meer goed lopen.
Daardoor werd de boerderij waar ze in woonden te groot voor hun tweeën. "Ik heb toen met mijn schoondochter Grytsje bij verschillende verpleeghuizen gekeken. Maar toen ik thuiskwam, dacht ik direct: dit doen we niet! Dat wordt zijn dood als hij daar moet wonen."
© Omrop Fryslân
Als oplossing kwamen Jellie en Grytsje op het idee om een kleinere woning op hun eigen terrein neer te zetten. Dan kon kleindochter Anne Marije wel in het huis van Jellie en Jitze wonen. "Wij houden haar op deze manier altijd in het oog. Ze vindt het ook mooi om uit het raam van de woning te kijken naar alle bedrijvigheid. Zo voelt ze zich ook niet zo eenzaam", vertelt Grytsje.
Anderhalf jaar geleden, in oktober 2017, zou het gebeuren. De woning was klaar, maar na9 dagen in de mantelzorgwoning viel Jitze en stierf hij een paar dagen later in het ziekenhuis.
Sinds 2009 is het nieuwe concept van een 'mantelzorgwoning'op de woningmarkt geïntroduceerd. Een woningoplossing waarbij de mantelzorger en de persoon die zorg nodig heeft, bij elkaar wonen. Het wordt alsmaar makkelijker om de woningen te bouwen, vooral nu er sinds 2014 geen vergunning meer nodig is. Hoeveel van deze woningen er in Nederland worden gebouwd, is lastig te zeggen.
Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg heeft daar onderzoek naar gedaan. Ze kwamen 38 aanbieders tegen, waardoor ze een schatting hebben gemaakt van 200 nieuwe zelfstandige mantelzorgwoningen per jaar. De leveranciers verwachten dat het in de komende jaren allen nog maar meer zal worden. De prijs van deze woningen varieert sterk: tussen 20.000 en 100.000 euro.
© Omrop Fryslân
Ik zou hier niet graag weg willen. Ik zit op ons oude plekje.
Jellie Andringa
"Ik vind het prachtig om hier te wonen, maar ik mis mijn man. Wij zouden hier samen in", vertelt Jellie. Al is ze wel blij dat Jitze niet naar een verzorgingstehuis is gegaan. "Ik was blij dat ik hem tot aan het einde thuis heb kunnen houden."
Ondanks het gemis bevalt het Jellie nog altijd goed om in de woning te leven. "Het is een grote woning met twee slaapkamers en ze kunnen mij wel met veel dingen helpen."
De mantelzorg voor Jellie komt vooral neer op Grytsje, haar schoondochter. Ze helpt met de boekhouding, maar ook met boodschappen. En als Jellie ergens naartoe moet, staat Grytsje voor haar klaar. "Ik zou hier niet graag weg willen. Ik zit op ons oude plekje."

Ben jij mantelzorger? Kijk hier voor een overzicht van alle steun voor mantelzorgers in Fryslân

Eén op de drie Friezen geeft wel eens mantelzorg aan iemand in zijn of haar omgeving. En die zorg wordt steeds zwaarder. Toch durven veel mensen en mantelzorgers niet om hulp te vragen.
Daarom komt Omrop Fryslân met de 'Week van de mantelzorg: vraag om hulp'. Vanaf 1 april komen verhalen van allerlei soorten mantelzorgers aan bod en brengen we in beeld wat er aan ondersteuning is voor mantelzorgers in Fryslân.
Kijk hier voor meer informatie over de actieweek en een kaart met een overzicht van alle Friese initiatieven voor mantelzorg.