Basiscommandant waarschuwt voor drones bij vliegbasis: "Het is wachten tot het misgaat"

Vliegbasis Leeuwarden heeft zorgen over het oplaten van drones in de buurt van de vliegbasis. Boven en bij de basis mag niet gevlogen worden, maar dat gebeurt regelmatig wel. Arnoud Stallman, de basiscommandant van Leeuwarden, drukt mensen op het hart om geen drones de lucht in te laten gaan op plekken waar dat niet mag: "Het is wachten op de keer dat het misgaat."
Basiskommandant warskôget foar drones
Op dit moment is het op en bij de vliegbasis druk vanwege de militaire oefening Frisian Flag. Toestellen uit verschillende landen zijn twee weken naar de Friese hoofdstad gekomen om samen te oefenen.
Basiskommandant warskôget
Daardoor is het extra gevaarlijk om een drone de lucht in te laten gaan. "We hebben deze week weer verschillende meldingen gehad. Het is hartstikke mooi dat mensen zo enthousiast zijn, maar houd je wel aan de regels", zo vertelt Stallmann.
Spotters Jelsum
De vliegbasis is ook bezorgd over de vliegtuigspotters die bij Jelsum foto's maken van de straaljagers. Daar staan hekken en borden, maar toch houdt lang niet iedereen zich aan de regels. Auto's worden in de berm neergezet en daardoor ontstaan onveilige situaties. Ook hier roept Stallman mensen op zich aan de regels te houden.