Man die drugsafval wilde dumpen veroordeeld

De rechtbank in Leeuwarden heeft donderdag een 32-jarige man uit Tilburg veroordeeld voor het vervoeren en proberen te dumpen van drugsafval. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een taakstraf van 120 uur.
Rechter © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Het drugsafval, dat in jerrycans zat, kwam van grootschalige productie van xtc en amfetamine. De man kwam uit Noord-Brabant, had de vatten met een bestelwagen opgehaald en wou die elders in Nederland achterlaten.

Straf strenger dan de eis

Voordat de man dat kon doen heeft de politie ingegrepen. De Tilburger werd op de A6 bij Oosterzee van de weg gehaald. De rechtbank is met de opgelegde straf flink afgeweken van de eis van de officier van justitie (60 uur taakstraf). Dat komt omdat die eis volgens de rechtbank geen recht doet aan de ernst van de zaak.
De productie van illegale synthetische drugs gaat hand in hand met het dumpen van drugsafval. Dat geeft grote risico's en brengt schade aan het milieu en de volksgezondheid. Het opruimen van het drugsafval is duur en brengt hoge kosten met zich mee. Het dumpen van afval is een een ernstig strafbaar feit.