Krimp nog niet voorbij, maar er blijft plek voor middelbaar onderwijs in Dokkum

De gevolgen van de krimp voor het onderwijs in Noordoost-Fryslân zijn nog niet voorbij. Dat zegt dagelijks bestuurder Geert van Lonkhuyzen van het Dockinga College. Er blijft volgens hem nog wel plaats voor kwalitatief goed middelbaar onderwijs in Dokkum, maar het aantal leerlingen zal de komende jaren nog wel afnemen.
Ynterview Geert van Lonkhuijzen, deistich bestjoer Dockinga College
Woensdag werd bekend dat de sluiting van de vestiging van het Dockinga College in Ferwert komend schooljaar doorgaat. Er zijn te weinig aanmeldingen voor het nieuwe schooljaar: maar achttien. Met dat aantal zou de school komend schooljaar onder de 120 leerlingen komen, wat onder meer betekent dat de school een subsidie voor 'nevenvestigingen' verliest.
Daarmee is het niet langer haalbaar om de school in Ferwert open te houden. Wat betekent dat de leerlingen naar een andere school moeten en dat personeel op een andere vestiging van het Dockinga College aan de slag zal moeten.

Krimp

"Leerlingen die er niet zijn, kunnen zich ook niet aanmelden voor een school", vertelt dagelijks bestuurder Geert van Lonkhuyzen van het Dockinga College. "De krimp kun je niet zoveel aan doen, maar je kunt er wel op inspelen."

Locaties in Dokkum

Volgens Van Lonkhuyzen moeten de locaties van het Dockinga College in Dokkum de komende jaren rekening houden met een neergang van het aantal leerlingen. "We hebben momenteel nog ongeveer 1750 leerlingen en we gaan de komende jaren krimpen naar ongeveer 1400 à 1500 scholieren. Dat aantal is echt nog wel voldoende om kwalitatief goed onderwijs te bieden."
It 'haadkantoar' fan it Dockinga College yn Dokkum. © Omrop Fryslân
Een van de mogelijke oplossingen voor de neergang van het aantal leerlingen is volgens de bestuurder samenwerken met andere scholen. Zo heeft het Dockinga College gesprekken gehad met het Lauwers College en CSG Luidger. Ook zijn er met het naastgelegen Piter Jelles in Dokkum afspraken gemaakt over het gebruik van lokalen.

Stemmen over sluiting

De medezeggenschapsraad van het Dockinga College komt donderdagavond bijeen om te stemmen over de sluiting van de locatie in Ferwert. Het besluit van dagelijks bestuurder Van Lonkhuyzen moet nog officieel goedgekeurd worden voordat de school eind deze zomer definitief kan sluiten.
In Ferwert zelf, daar waar over enkele maanden de locatie van het Dockinga College dicht gaat, zijn ze erg teleurgesteld. Er waren wel ideeën voor de school: in plaats van nieuwbouw zou er bijvoorbeeld renovatie kunnen komen. Plaatselijk belang is met name teleurgesteld in het feit dat de schoolgemeenschap geen contact heeft opgenomen over de sluiting, terwijl er wel was afgesproken om toekomstplannen te maken.