Cursus beeldhouwen voor mantelzorgers helpt bij opbouw van sociale contacten
Je hoeft ergens niet heel goed in te zijn om er iets aan te hebben. Dat is de strekking van de beeldhouwcursus voor mantelzorgers in de Groen van Printerenschool in Dokkum. Het gaat niet om het eindresultaat, maar over ontspanning en sociale contacten. "Want die raak je als mantelzorger vaak kwijt," vertelt initiatiefnemer Baukje Brander. "Dan is een cursus altijd welkom en gezellig."

Brander heeft in samenwerking met kunstenaar Hepie de Haan de cursus vormgegeven. "Dit is een cursus voor mantelzorgers die zorgen voor kwetsbare mensen met een psychiatrische aandoening. Die mensen hebben een verhaal te vertellen en dit geven ze ook aan. Ze willen graag hun verhaal vertellen en daar helpt een cursus beeldhouwen goed bij."
Om mee te doen, hoef je niet eens zoveel met beeldhouwen te hebben, "Bijna niemand heeft ervaring met deze kunst," vertelt De Haan. "Maar ze doen hun best," vult ze met een knipoog aan.
Ontspanning en sociale contacten
"De mantelzorgers vinden dat de cursus helpt bij ontspannen, zowel mentaal als fysiek. Ze vinden hun rust." Een cursist is het met Baukje eens. "Ik vind het heerlijk om die rust te vinden hier. Ik was jarenlang zelf mantelzorger en dan loop je soms jezelf voorbij. Je moet ook af en toe de rust kunnen hebben. Ik raakt daarnaast alle contact met de omgeving kwijt en wilde die graag terugvinden."
Met name het leggen van contacten gaat al erg goed in de groep. "Ik had vaak dat ik geen contact meer had met de mensen om me heen, omdat ik niet lang de deur uit kon. Je raakt in een isolement en je komt daar moeilijk weer uit. Door deze cursus kon ik weer iets opbouwen. Het is een gezellig groep waarin je soms met elkaar spreekt. Vaak zeggen we ook helemaal niks en zijn we allemaal druk bezig, maar dat maakt het leuk. Je spreekt veel met elkaar door juist weinig te zeggen."
Ze willen graag hun verhaal vertellen en daar helpt een cursus beeldhouwen goed bij.

Cursus beeldhouwen
De cursus duurt van februari tot april en bestaat uit acht lessen. Elke maandagavond komt de ploeg bijeen. "De algemene reacties zijn tot nu toe erg positief," zegt Brander. "Er zijn deelnemers die nog nooit aan beeldhouwen hebben gedaan, maar dan maakt niet uit. Het gaat erom dat je even wat anders doet dan hetgeen je in je dagelijkse leven doet."
Een cursist is het volkomen met haar eens. "Je geeft je gevoel in zo'n beeld. Vaak heb je avonden dat je alleen maar aan de problemen om je heen denkt. Hier kan ik mijn gevoel en gedachten kwijt en dat is het mooie aan dit geheel."
Maar als mantelzorger nu twijfelen?
"Ik zou zeggen, probeer gewoon eens mee te doen," zegt Brander. "Iets voor jezelf willen is erg belangrijk in het leven. Je hoeft iets niet te kunnen, maar het is een avontuur waar je in stapt. Het gaat erom dat je jezelf kunt afleiden, dat je ontspanning vindt en contacten legt,"
Door deze cursus kon ik weer contacten opbouwen en uit een isolement komen.
Ben jij mantelzorger? Klik hier voor een overzicht van alle hulp voor mantelzorgers in Friesland
Een op de drie Friezen geeft wel eens mantelzorg aan een in zijn of haar omgeving en die zorg wordt steeds zwaarder. Toch durven veel mensen en mantelzorgers niet om hulp te vragen. Daarom komt Omrop Fryslân met de 'Week van de Mantelzorg: vraag om hulp'. Vanaf 1 april komen verhalen van alle soorten aan de beurt en wat er in Fryslân aan steun is voor de mantelzorgers. Kijk hier voor meer informatie over de actieweek en een kaart met een overzicht van alle Friese initiatieven voor mantelzorg.