Raad Leeuwarden trekt twee ton uit voor Neushoorn

Poppodium Neushoorn in Leeuwaren kan rekenen op een bijdrage van 200.000 euro extra van de gemeente Leeuwarden. Een krappe meerderheid van de gemeenteraad stemde woensdag in met de bijdrage. Was die bijdrage er niet gekomen, dan moest er volgend jaar flink worden geschrapt in de programmering. Ook zouden er banen verloren gaan.
Ried Ljouwert lûkt twa ton út foar Neushoorn
De raad stemde al in met een motie van D66, die eist dat er gauw een onderzoek komt naar een fusie met stadsschouwburg De Harmonie.
Er was maar een krappe meerderheid voor de extra financiële bijdrage. Alleen de fracties van de PvdA, D66 en PAL/GroenLinks stemden daarmee in. Vanuit de andere partijen kwam er veel kritiek.
Zo vinden het CDA en de ChristenUnie dat Zalen Schaaf moet sluiten. De programmering zou dan moeten overgaan naar Neushoorn. Het CDA verzette zich, samen met onder andere de VVD, eerder ook al tegen een extra bijdrage voor Neushoorn.
Meiwurkers fan Neushoorn op de publike tribune fan de riedseal © Omrop Fryslan

Samenwerking De Harmonie

Van de gemeenteraad ligt er nu een duidelijke opdracht bij de directie van Neushoorn schouwburg De Harmonie: ze moeten een plan maken over hoe ze kunnen samenwerken. Wethouder Sjoerd Feitsma: "Het gaat dan om hoe ze elkaar kunnen versterken en ook hoe de backoffice van beide organisaties kan samenwerken. Zo moet het beter worden."
Wethouder Sjoerd Feitsma over de toekomst van Neushoorn

Personeel Neushoorn opgelucht

Directeur Yvonne Bleize van Neushoorn is blij met de twee ton. Er komt nu voorlopig een eind aan een moeilijke periode. "Het personeel het afgelopen half jaar een lastige tijd gehad. Dat gaan we nu afsluiten en dan zetten we onze schouders er weer onder."
Verslaggever Hayo Bootsma sprak met Neushoorn-directeur Yvonne Bleize
Met de opdracht van de raad kan Bleize wel uit de voeten: "Ja, daar kunnen we zeker wat mee. Dat hebben we ons al gerealiseerd in 2017. We werken alleen met een andere opdracht van de politiek en komen er nu achter dat dat niet gaat voor het geld dat we krijgen." Het doel is dat Neushoorn een centrum wordt voor de ontwikkeling van talent.
Bleize twijfelt of een fusie met De Harmonie veel oplevert: "Ik denk niet dat dat de oplossing is. Als je twee organisaties laat fuseren die beide krap zitten, om zo geld te besparen, dan kan dat tegen gaan vallen. Als je het doet om meer inhoud te creëren en je meer waarde wilt maken voor de stad, ja, dan wel."