Mantelzorger Yvon vindt weekendrust als haar man bij Amaryllis wordt opgevangen

Een keer in de zes weken gaat Yvon haar man een weekend naar het zorgappartement van Amaryllis in Leeuwarden. "Normaal pas ik 24 uur per dag op en doe ik alles voor mijn man. Als hij naar Amaryllis gaat heb ik heel even de rust die ik nodig heb en kan ik mezelf ook weer opladen. Anders ga ik er zelf ook aan onderdoor."
© Omrop Fryslân
Mantelzorg is 24/7 op iemand passen. Je kunt nóóit zeggen dat je het even niet doet!
Atie van Vliet, vrijwilligster Amaryllis
Mantelzorg is altijd werk
"Mantelzorg is 24/7 op iemand passen. Je kunt nóóit zeggen dat je het even niet doet," vertelt vrijwilligster Atie van Vliet. Zij werkt sinds vier jaar bij Wellzo en Amatyllis. "En dan is het fijn dat je even een moment voor jezelf hebt. Dat hebben mantelzorgers ook écht nodig."
Mantelzorger Yvon stemt hier mee in. "Ik moet 24 uur per dag aanwezig zijn. Ik ben de hele dag aan het verzorgen, eten geven, medicijnen controleren en noem het maar op. Ik doe gewoon altijd alles."Mantelzorg moet niet onderschat worden.
"Als mijn man slaapt heb ik even rust, daarna gaan we weer volop door. Het is echt een dagtaak. Je kunt weinig anders doen. Ik doe de boodschappen wel, maar die doe ik vaak 's morgens als de buurtzorg er is."
Yvon en Atie van Vliet
Abbingahiem © Omrop Fryslan, Willem Vermeltfoort

'Respijtzorg' in Amaryllis

"Mantelzorg is een 24/7 baan. Je kan nooit zeggen van ik doe het even niet. Als je een 9 tot 5 baan hebt kun je in je vrije tijd even naar het café, als je dat wilt. Dat kan bij mantelzorg niet," aldus Atie van Vliet.
Zij heeft jarenlang in de zorg gewerkt en spreekt uit ervaring. "Als je mantelzorger bent, ben je altijd afhankelijk van het feit dat je aanwezig moet zijn. Je kan niet altijd je eigen tijd indelen. Dat is de grootste belasting voor mantelzorgers.
Atie hoopt dat mantelzorgers hulp zoeken. Zij kunnen dit onder meer vinden in de respijtzorg. "Respijtzorg is vervangende mantelzorg en dat is enorm belangrijk. Respijtzorgers passen vaak een dagje of een weekend op, zodat de mantelzorger even zijn of haar rust kan vinden."
"Daarnaast hebben ze even tijd voor praktische zaken, zoals een bezoek aan de kapper of aan de tandarts. Mantelzorgers moeten af en toe wél die kans hebben dat ze iets voor hunzelf kunnen doen. Dan is vervangende mantelzorg enorm belangrijk."
Een voorbeeld daarvan is het zorgappartement van Amaryllis. "Zodra je mantelzorger bent, ontdek je hoe belangrijk vervangende mantelzorg is."
"Mensen die altijd iets moeten, worden moe van het moeten. Als ze de kans hebben om dat te verdelen, houden ze het veel langer vol. Geestelijk is mantelzorg vaak zwaarder dan lichamelijk. Dat wordt vaak zomaar even vergeten."
Abbingahiem © Omrop Fryslan, Willem Vermeltfoort
De adempauzes moeten gewoon, anders sla je zelf door. Dat kost je ook je gezondheid. 
Yvon, mantelzorger

"Een adempauze is echt nodig"

Mantelzorger Yvon weet hoe belangrijk de rust is. Haar man gaat een keer per zes weken naar de 'respijtkamer'. Dan vindt Yvon de rust die ze nodig heeft. "Dan heb ik een weekendje adempauze. Dan heb ik even tijd voor mezelf. Dan kijk ik series, films, doe ik niks en staar ik voor me uit."
Atie vangt dan de man van Yvon op. "In Swettehiem is het een beetje opvangen. Deze meneer wil graag even praten. Ik hoef daar niet zo hard te werken. Het bed even netjes leggen, afwassen en de kamer netjes houden als je er bent. Maar het belangrijkste is luisteren. Praten en luisteren."
Yvon heeft de rust in dat unieke weekend echt nodig. "Heerlijk die rust. Maar die is ook echt nodig anders sla ik zelf door. De adempauzes moeten gewoon, anders sla je zelf door. Dat kost je ook je gezondheid."

Ben jij mantelzorger? Kijk hier voor een overzicht van alle steun voor mantelzorgers in Fryslân

Eén op de drie Friezen geeft wel eens mantelzorg aan iemand in zijn of haar omgeving. En die zorg wordt steeds zwaarder. Toch durven veel mensen en mantelzorgers niet om hulp te vragen. Daarom komt Omrop Fryslân met de 'Week van de mantelzorg: vraag om hulp'. Vanaf 1 april komen verhalen van allerlei soorten mantelzorgers aan bod en brengen we in beeld wat er aan ondersteuning is voor mantelzorgers in Fryslân. Kijk hier voor meer informatie over de actieweek en een kaart met een overzicht van alle Friese initiatieven voor mantelzorg.