Studentenorkest logeert in Friesland en speelt Idskenhuizen wakker

Een groep van 50 studenten van het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko) neemt deze week Idskenhuizen over. Verschillende locaties in het dorp, waaronder zeil- en surfschool Neptunus, zijn een week lang de thuisbasis van het orkest. De leden verzorgen acht concerten in Nederland en België.
Studinte-orkest is útfanhûs yn Fryslân en spilet Jiskenhuzen wekker

Logeren in Friesland

De muzikanten van het Nesko verblijven op diverse locaties in Idskenhuizen. De studenten slapen onder andere in het dorpshuis en in de oude kerk aan de Bramerstraat, waar tegenwoordig zeil- en surfschool Neptunus is gevestigd. "Ik heb het gevoel alsof we Idskenhuizen hebben afgehuurd," geeft woordvoerder en muzikant Robin Schot aan.
Volgens het orkest is het vaak moeilijk om een geschikte locatie voor een dergelijk trainingskamp te vinden. "Maar iedereen werkt hier ontzettend goed mee, het zijn allemaal hele leuke mensen, het is een mooie plek en er is genoeg ruimte." Daarom is het Nesko blij dat Idskenhuizen al enkele jaren onderdak verschaft aan de studenten.

Concerten

Het Nesko geeft van 7 tot en met 14 april concerten in acht grote studentensteden in Nederland en België. Ze oefenen deze week in Idskenhuizen en op zondag 7 april is er een concert in de rooms-katholieke Sint-Nicolaaskerk in Sint Nicolaasga. Dit concert fungeert als een try-out voor het Nesko, maar is ook bedoeld voor de mensen uit de omgeving van Idskenhuizen.
Op het programma van het orkest staat klassieke muziek van grote namen zoals Brahms en Carl Maria von Weber. In het programma is ook aandacht voor jong talent, zoals trompettist Tijmen van Tol. Het orkest staat onder leiding van dirigent Sander Teepen. De leden van het orkest schuiven twee weken lang hun studie aan de kant om deel te nemen aan de tour.
Verslaggever Bauke Deelstra spreekt met Robin Schot
Verslaggever Bauke Deelstra was woensdagochtend heel vroeg aanwezig in Idskenhuizen. "Het orkest heeft gisteravond tot in de late uurtjes gefeest, dus een groot deel ligt nog te slapen," vertelde de woordvoerder. Robin Schot speelt zelf klarinet en was niet te beroerd om met zijn instrument zijn medestudenten wakker te spelen in de voormalige kerk. De enige Friese studente in het orkest, was er ook bij.
Klarinettist Robin Schot speelt zijn medestudenten wakker
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Meer informatie over de concerten van het Nederlands Studenten Kamerorkest is te vinden op de website.