Vestiging Dockinga College in Ferwert gaat dicht

De vestiging van het Dockinga College in Ferwert sluit met ingang van komend schooljaar de deuren. Dat heeft de scholengemeenschap in een brief laten weten aan de ouders van de leerlingen.
© google streetview
Directe aanleiding voor de sluiting is het feit dat maar achttien leerlingen zich hebben aangemeld voor het nieuwe schooljaar; het Dockinga verliest daarmee de aanvullende subsidie voor de school.

Leerlingenaantal

De afgelopen jaren heeft het Dockinga College in Ferwert al zeer last gehad van een daling van het leerlingenaantal. Het onderwijs is daar al meerdere keren op aangepast, maar dat werd volgens de school steeds lastiger.
Ouders van de locatie in Ferwert worden woensdag bijgepraat over de gevolgen.

Wat voor locatie in Ferwert is het precies?

Van alle locaties van het Dockinga College, en dat zijn er vier, is die in Ferwert de kleinste. De school heeft nu nog net iets meer dan honderd leerlingen, maar die kunnen daar wel terecht voor eigenlijk alle richtingen. VMBO-beroepsleerlingen kunnen alleen de eerste twee jaar in Ferwert onderwijs volgen, daarna moeten zij naar een andere school. Havo/vwo'ers kunnen hun onderbouw afmaken in het dorp en moeten daarna bijvoorbeeld naar Dokkum. Alleen de leerlingen die de teoretische opleiding doen, VMBO TL, die kunnen in vier jaar hun volledige diploma halen op de school.

Wat zegt de school zelf over de sluiting?

De school wil voorlopig nog niet veel zeggen. De directeur wil eerst de ouders inlichten en doet dat woensdagavond. Dan wordt op de school in Ferwert een bijeenkomst georganiseerd en worden de ouders ingelicht. Ook de gemeente Noardeast-Fryslân is om een reactie gevraagd, maar ook zij willen pas na de vergadering reageren. Waarschijnlijk wordt donderdag een persconferentie georganiseerd en wordt dan meer bekend over de juiste situatie waarin het Dockinga zich bevindt.

Komt deze sluiting nu als een verrassing?

Het mag bekend zijn dat het Dockinga College in een krimpgebied ligt. De school heeft al een poos te maken met een dalend aantal leerlingen. Wat dat betreft is het geen verrassing. Maar voor Ferwert is het wel zuur, vooral ook omdat daar eigenlijk dit jaar al een nieuwe school zou staan. In 2015 ging de gemeenteraad van toen nog Ferwerderadiel akkoord met nieuwbouw, omdat de locatie van nu erg is verouderd. Er zou een volledig nieuwe school komen, naast de sporthal. De grond daar was al bouwklaar gemaakt.
Nu werd vorig jaar langzamerhand al duidelijk dat er te weinig geld was; de bouwkosten vielen hoger uit dan verwacht. En de gemeente kon ook niet bijdragen, omdat die in het herindelingsproces zat. In een paar jaar tijd is er dus veel veranderd, van plannen voor een volledig nieuwe school in Ferwert naar nu de sluiting van de onderwijslocatie in het dorp.