Verhuizing supermarkt Heeg gaat niet zonder slag of stoot

Er is gedoe in Heeg over de verhuizing van de COOP-supermarkt in het dorp. De supermarkt moet verhuizen, omdat het huidige pand aan de Koaldyk niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet en te klein is geworden.
De winkel bestaat uit meerdere oude woningen, die er in de loop van de tijd bij zijn gekocht. Daardoor is een hele lange, maar naar de achterkant smalle winkel ontstaan.
Dat levert volgens eigenaar Richard Langeland problemen op met de inrichting van de winkel. Ook kan hij op de huidige plek niet meer uitbreiden, omdat er niet genoeg parkeerruimte is.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
We kunnen voor de vorm van de winkel totaal niet efficiënt werken.
Richard Langeland, eigenaar COOP Heeg
Langeland wil een nieuwe supermarkt bouwen aan de Tollewei, naast het verzorgingstehuis Talma State. Dat is een kleine verhuizing van zo'n 100 meter, maar het zou voor Langeland veel extra ruimte opleveren. Al met al zou er een winkel kunnen komen van zo'n 1.000 vierkante meter, met bijna 60 parkeerplekken.

Tegenstanders

Maar niet iedereen is even blij met deze plannen. De plek waar de nieuwe supermarkt moet komen, ligt al jaren braak, maar oorspronkelijk zou hier een dertigtal appartementen voor senioren komen. Die plannen zijn tot nu toe niet gerealiseerd, maar toch is er nog een groep oudere inwoners van Heeg die denkt dat het nog altijd kan. Zij hebben zich verenigd in de actiegroep Griis&Grien.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Komende donderdag praat de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân over de plannen en neemt dan een besluit over een wijziging van het bestemmingsplan. Op dit moment zit er nog een woonbestemming op, speciaal voor die seniorenwoningen, maar na donderdag zou er zomaar een winkelbestemming kunnen zitten op de grond.
Luister naar eigenaar Langeland
Griis&Grien heeft al een paar keer met de gemeenteraad om tafel gezeten om hen ervan te overtuigen dat dat niet moet gebeuren. Volgens hen zou het betekenen dat het dorp op slot komt te zitten. Doordat de oudere bewoners van Heeg niet kunnen verhuizen naar de appartementen, blijven ze langer in hun huidige woningen zitten.
Daardoor kunnen de jongeren van het dorp, die op zoek zijn naar een eigen woning, geen plekje vinden. Bovendien zou de komst van de winkel volgens hen voor veel extra verkeersdrukte zorgen.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Langeland heeft al aangeboden om op de plek van de huidige supermarkt een aantal appartementen te realiseren. Volgens Griis&Grien zijn dat echter te kleine appartementen.
Het college van B&W staat achter de plannen voor de nieuwe supermarkt en het lijkt erop dat er ook in de gemeenteraad een ruime meerderheid voor de verhuizing zal stemmen.